SAD uvele nove sankcije zbog “Severnog toka 2”, na spisku 13 brodova

Američko Ministarstvo finansija je uvelo sankcije, između ostalog, protiv “Mortransservisa”, “Morske spasilačke službe”, brodova “Akademik Čerski”, “Baltički istražitelj”, “Vladislav Strižov”, “Jurij Topčev” i drugih.

Vašington je odustao od sankcija protiv operatora gasovoda, kompanije “Nord strim AG”, njenog direktora i saradnika, ali istovremeno i dalje namerava da spreči puštanje u rad “Severnog toka 2”, prenosi Sputnjik.

Projekat “Severni tok 2” podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda “Severni tok 2” aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju.

SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski “Olsiz” bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.

Radovi su nastavljeni i godinu dana kasnije – u decembru 2020. brod za polaganje cevi “Fortuna” položio je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Potpisan Memorandum o smanjenju rominga sa Grčkom

Read Next

SKIDANJE ŠMINKE MOŽE DA OŠTETI KOŽU! Dermatolozi upozorili na OPASNU GREŠKU koju svi pravimo