SAD opredelile dodatna 22 miliona dolara pomoći za reforme u Srbiji

Američki ambasador Entoni Godfri prisustvovao je potpisivanju amandmana postojećih bilateralnih sporazuma o partnerstvu, koje su potpisale ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i vršilac funkcije direktora misije USAID-a u Srbiji Šenli Pinčoti.

SAD su opredelile dodatna 22 miliona dolara kako bi USAID, agencija američke vlade zadužena za pružanje razvojne pomoći, sarađivao sa Vladom Srbije na brojnim reformama.

One obuhvataju pomoć privredi Srbije da bude konkurentnija, unapređenje efikasnosti uprave u pružanju usluga građanima, unapređenje medijskog okruženja kako bi građani imali pristup tačnim informacijama.

Reč je i o pomoći civilnom društvu da igra ključnu ulogu u unapređenju života građana, unapređenje energetske bezbednosti kako bi domaćinstva imala manje račune za ogrev kao i podršku borbi Srbije protiv kovida-19 jačanjem zdravstvenog sistema i očuvanjem zdravlja građana Srbije.

Aktivna podrška Vašingtona dvadeset godina

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da su se odnosi između Srbije i SAD na dugom putu razvoja ipak pokazali kao iskreno partnerski i da već dvadeset godina rezultiraju aktivnom podrškom Vašingtona našem demokratskom, institucionalnom i ekonomskom održivom razvoju, pre svega realizacijom svih reformi neophodnih za proces evropske integracije.

“Svi projekti sprovođeni uz podršku SAD uvek su bili u skladu sa ciljevima strukturnih reformi koje sprovodi Vlada Srbije i ta pomoć, kako stručna tako i finansijska, ima za nas nemerljivu važnost”, naglasila je Joksimovićeva.

Ambasador Godfri je govorio o širini i dubini razvojnog partnerstva između Srbije i SAD koje postoji već dve decenije.

“Od 2001. godine, mnogo smo postigli zajedno na polju unapređenja ekonomskog razvoja, što je direktno uticalo na dobrobit građana Srbije. U saradnji sa Vladom Srbije, mi smo razmatrali ideje, pravili planove i sprovodili reforme koje su važne za demokratski i ekonomski razvoj Srbije. Ovo partnerstvo je snažno, i mogu da obećam da će se nastaviti”, naglasio je  Godfri.

Strategija rada USAID-a u Srbiji

Vršilac funkcije direktora misije USAID-a u Srbiji Šenli Pinčoti predstavila je novu petogodišnju Strategiju rada USAID-a, kojom se planira pomoć Srbiji da napreduje u evropskim integracijama.

“Kombinacijom podrške javnosti da više sarađuje sa institucijama i podrške institucionalnim reformama, USAID će nastojati da stvori pozitivnu promenu koje će dalje podstaći unapređenje transparentnosti i učinka državne uprave”, rekla je Šenli Pinčoti.

Navela je da će to pomoći Srbiji da napreduje na putu evropskih integracija. Dodala je da će USAID pomoći Srbiji da se bori sa problemom odliva mozgova tako što će pomagati ubrzani razvoj malih i srednjih preduzeća kako bi bili glavni motori razvoja privrede Srbije, kao i da će pomagati ranjivim grupama kako bi one poboljšale svoje ekonomske mogućnosti.

Od 2001. godine, SAD su obezbedile više od 1,1 milijarde bespovratne pomoći Srbiji, od čega je preko 840 miliona uloženo preko USAID-a, za aktivnosti usmerene na sprovođenju reformi, u saradnji sa državnim institucijama, privatnim firmama i civilnim društvom.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Zečević za RTS: Kurtijev cilj je ujedinjenje sa Albanijom

Read Next

Mihajlovićeva sa crnogorskim ministrom o novim projektima u oblasti rudarstva i energetike