Sabornoj crkvi Svetog Save na Menhetnu dodeljena nagrada Grada Njujorka

Zavod za zaštitu spomenika Grada Njujorka tu nagradu dodeljuje duže od tri decenije, svake godine za desetak projekata koji su pokazali izvrsnost u restauraciji, očuvanju ili adaptaciji istorijskih zgrada, izgleda ulica i pejsaža koji čuvaju poslovne, trgovačke, stambene, institucionalne, verske i javne zgrade.

Obnova crkve Svetog Save u Njujorku, izgorele u velikom požaru na Uskrs 2016. godine, traje i dalje, a prva faza je završena je prošle jeseni, kada je ta srpska svetinja stavljena pod krov – odnosno obnovljena spolja.

Srpska pravoslavna crkva Svetog Save bila je jedna od 12 odlikovanih za 2020, a nagrada je 6. maja uručena episkopu istočno-američkom Srpske pravoslavne crkve Irineju.

Predsednica njujorškog Zavoda za zaštitu spomenika Peg Brin izjavila je tom prilikom da je “Katedrala Svetog Save nagrađena za prvu fazu projekta – zatvaranje i stabilizacija”, navodi se u pismu parohijanima koje je dobio Tanjug.

Po njenim rečima, “Zavod ima dugu istoriju saradnje s Katedralom (Sabornom crkvom) Svetog Save i radujemo se njenoj potpunoj obnovi.”

Crkva na Menhtenu, sazidana u gotskom stilu pre skoro 170 godina, od 1943. je u vlasništvu SPC, koja ju je otkupila od Episkopalne njujorške crkve, i od istorijskog značaja je ne samo za srpski narod i srpsku zajednicu već i za grad i državu Njujork.

U toj crkvi je 1943. održan poslednji oproštaj od velikog američkog naučnika srpskog porekla Nikole Tesle, na kome se od njega oprostio i njegov prijatelj, veliki hrvatski i jugoslovenski violinista Zlatko Baloković, koji je svirao poznatu srpsku pesmu “Tamo daleko”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Pucnjava u školi u Kazanju, najmanje devetoro ubijeno i desetine povređenih

Read Next

Sirene u Tel Avivu, Hamas ispalio 130 raketa na grad