Sa severa KiM pozivaju Prištinu da utvrdi odgovornost za nepoštovanje Briselskog sporazuma

Tim dokumentom Srbima se garantuje da u sudskim većima Apelacionog suda budu dvoje sudija srpske nacionalnosti a jedan albanske, što je potvrdio u svojoj izjavi u ime EU i Petar Stano.

“Gospođi Hadžiju mora biti jasno da je štrajk srpskih sudija reakcija, a ne akcija, jer je kršenjem Briselskog sporazuma ugrožen vitalni interes srpskog naroda, kao i pravo na pravdu i pravično suđenje”, navodi se u reakciji predsednika opština Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Oni pozdravljaju odluku srpskih sudija kojom se jasno šalje poruka Prištini da je nedopustivo u slučaju Ivana Todosijevića, kršenje Briselskog sporazuma o pravosuđu na štetu srpskog naroda, a na osnovu koga su srpske sudije integrisane u sistem privremenih institucija.

“Priština mora da bude biti svesna da je štrajk srpskih sudija samo jedan protest na talasu nezadovoljstva srpskog naroda koji će se nastaviti u danima pred nama jer je dužnost svakog slobodnog građanina da podigne glas protiv tiranije”, navodi se u saopštenju predsednika opština.

Aljbuljena Hadžiu izjavila je da je neprihvatljivo da srpske sudije bojkotuju svoj rad i da je bojkot neprihvatljiv, najavljujući mere Sudskog saveta.

“Sudski savet Kosova mora da preduzme mere u vezi sa bojkotom zbog činjenice da niko od sudija koje plaćamo našim taksama ne može da bojkotuje. Oni to ne mogu da čine i moraju se preduzeti mere protiv bojkota”, rekla je Hadžiu, prenose prištinski mediji.

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je prvostepenu presudu Osnovnog suda u Prištini kojom je predsednik opštine Zvečan i poslanik Srpske liste Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora zbog izjava o Račku.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Kremasta toskanska piletina s testeninom

Read Next

Beg iz Kabula, “Blekvoter” ponovo vozi