Rusko-kineska granica postaje pojas večnog mira i prijateljstva

Predsednici Rusije i Kine na video-samitu dogovorili su se da zajedničku granicu, dugu oko 4.300 kilometara, pretvore u pojas večnog mira i prijateljstva.

“Kinesko-ruski odnosi, zasnovani na sveobuhvatnom partnerstvu i stretaškoj saradnji, izdržali su sve izazove i ušli u novu eru. Pružamo jedni drugima podršku u pitanjima koja su za obe zemlje od vitalnog interesa”, rekao je predsednik Kine Si Đinping.

Sporazum o dobrosusedstvu i prijateljstvu između ostalog predviđa i da dve zemlje neće prve upotrebljavati oružje jedna protiv druge.

“U proteklih 20 godina znatno smo unapredili spoljnopolitičku saradnju, koju smatramo ključnom za naše strateške odnose. Uloga rusko-kineske koordinacije jeste da stabilizuje međunarodne odnose, u svetlu rasta geopolitičkih turbulencija i poništavanja sporazuma o kontroli naoružanja”, kaže predsednik Rusije Vladimir Putin.

Distanciranje Rusije od Zapada i okretanje Kini sve više brine evropske lidere. Iako su prošle nedelje lideri nekoliko članica Evropske unije odbacili predlog da se održi samit Unije i Rusije, nemačka kancelarka ne odustaje od te ideje.

“Odnosi Rusije i Evropske unije nisu dobri, ali se i tokom Hladnog rata razgovaralo. Smatram da ćutanje ne rešava problem. Utvrdili smo teme za razgovor s Rusijom, ali još nismo blizu našeg cilja”, naglasila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Ukazujući na sajber napade sa kojima su se suočile Nemačka, Francuska, Italija i još neke evropske zemlje, kancelarka poručuje da je bolje da se o tome direktno razgovara s Putinom, kao što je to nedavno učinio i američki predsednik Džozef Bajden.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Veliki požar na železničkoj stanici u Londonu

Read Next

Raste broj žrtava iz srušene zgrade na Floridi