RUSKA DOKTORKA NADEŽDA ČERNIŠOVA UPOZORAVA: Zbog OVOGA je brzi test na korona virus LAŽNO NEGATIVAN!

Nije retkost da brzi test na koronu pokaže lažno negativne rezultate. I naši i svetski stručnjaci kažu da ukoliko je nalaz pozitivan – sumnje nema, zaraza postoji.

Međutim, ako je negativan, to već ne mora da bude stoprocentno tačno. Zašto se ovo dešava, objasnila je ruska doktorka Nadežda Černišova.

Ona napominje da je najbolje pred testiranje ne pušiti, jer duvan može da utiče na istinitost rezultata. Takođe, otkrila je šta još je najbolje da izbegavate kada idete da se testirate kako biste bili sigurni da uzorak neće biti “kontaminiran” i da će pokazati precizne rezultate.

test na korona virus

Po rečima specijaliste, pre nego što uradite test, izuzetno je važno da se isključe bilo kakvi mehanički efekti na nazofarinks, odnosno nosni deo ždrela.

Ne treba ničim da ispirate nos pre testa, niti da stavljate kapi. Najčešće se virus ne otkriva kada je osoba prethodno stavljala kapi ili ispirala nosni deo ždrela fiziološkim rastvorom ili morskom vodom. U ovom slučaju, virus može mehanički da se ‘opere’ ili uništiti – tada će test biti negativan. Iz istog razloga, bolje je i ne izduvati nos”, kaže doktorka.

Doktorka je dodala i da je zbog čistoće testa mnogo bolje uzdržati se od pušenja.

Dešava se da osoba kapne nešto u nos, namaže ga mašću ili ga izduva i dobije negativan test, iako su prisutni simptomi korone”, zaključila je doktorka.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

Pozajmice za male poljoprivrednike – ima li kamate

Read Next

Smrt koja je šokirala Francusku: Poznati fotograf devet sati ležao na ulici, niko mu nije prišao