Rusija grupiše snage, brodovi prošli Bosfor

Dva desantna broda klase “Ropuča” iz ruske Severne flote, prešla su Bosfor danas, a očekuje se da će još dva takva plovila, ovog puta iz ruske Baltičke flote, uskoro preći moreuz, potvrdio je Rojtersov izveštač iz Istanbula.

Novinska agencija RIA danas je izvestila da je 15 manjih brodova iz sastava ruske Kaspijske flotile završilo svoj prelazak u Crno more u okviru vežbe.

Kao dodatni znak pojačanih tenzija u regionu, Rojters navodi da je jedan brod sa logističkim kamionima i opremom za NATO snage u Rumuniji prošao kroz Bosfor u petak uveče.

Ovo pomorsko pregrupisavanje poklapa sa ogromnim nagomilavanjem ruskih trupa u blizini Ukrajine, koje je Moskva objasnila odbrambenom vojnom vežbom, a istovremeno je došlo da eskalacija sukoba u istočnoj Ukrajini između proruskih separatista i ukrajinskih vladinih snaga.

Rusija je takođe privremeno ograničila kretanje stranih ratnih brodova i drugih plovila u blizini Krima što je potez koji su osudili i Kijev i Vašington.

Odnosi Rusije sa Vašingtonom, koji je prošle nedelje otkazao razmeštanje dva svoja ratna broda u Crno more nakon žestokih ruskih protesta, nalaze se na najnižem nivou posle Hladnog rata, a Moskva je juče proterala 10 američkih diplomata u znak odmazde zbog nedavnog proterivanja istog broja ruskih diplomata iz SAD.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Bajden ograničio prijem izbeglica na 15.000 godišnje

Read Next

Sahranjen princ Filip