RTS u Tel Avivu – primirje se poštuje ali vlada oprez, sve oči uprte u mešovite sredine

Primirje između Izraela i Hamasa se poštuje. Ljudi u Izraelu su krenuli na posao, ali su još uvek prilično oprezni, javlja dopisnik RTS-a.

Ne bi bio prvi put da dođe do prekida teško uspostavljenog primirja, pa svi još uvek osluškuju kako izgledaju poruke iz Gaze i mešovitih sredina.

U subotu je u Tel Avivu održan Skup za zajedničku budućnost Arapa i Izraelaca na kojem su poslate i snažne poruke protiv premijera Benjamina Netanjahua.

Još uvek se broje mrtvi i povređeni, naročito u Gazi, koja je bila pod teškom izraelskom vatrom.

U Gazi se pojavio i lider Hamasa Jahje Sinvar koji je preživeo ovaj rat. Obratio se ljudima koji su bili okupljeni na jednom od trgova.

Izraelske odbrambene snage su poručile da Sinvar, iako je došlo do prekida vatre, kao i ostali visoki oficiri Hamasa, nije zaštićen i može da se nađe pod udarom.

Politički analitičari kažu da je rat doveo do porasta popularnosti ekstremnijih snaga u oba naroda, pa bi eventualni ponovljeni izbori u Izraelu mogli da izgledaju drugačije od prethodnih. Netanjahu bi mogao da dobije na popularnosti.

Svi sada posmatraju mešovite sredine – Jerusalim, Lod i stari grad Jafu, gde je već došlo do nekontrolisanog nasilja između mladih Izraelaca i Palestinaca.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Lava se zaustavila nekoliko stotina metara od grada Goma u Kongu

Read Next

Tokom maratona u Kini nastradao 21 takmičar