RTS imao uvid u izveštaj EP: EU da ne nastavlja pregovore sa Srbijom dok ne uvede sankcije Rusiji

“EU treba da postavi kao prioritet usklađivanje zemalja kandidata sa zajedničkom evropskom spoljnom politikom i nastavi pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se ona uskladi sa sankcijama EU prema Rusiji i postigne značajan napredak u reformama vezanim za put ka EU”, navodi se u izveštaju o strategiji proširenja, čiji autor je poslanik grupe Socijalista i socijaldemokrata Tonino Picula.

Izveštaj poziva EU da razmotri korišćenje evropskih fondova namenjenih Srbiji, u svetlu usklađenosti sa spoljnom politikom, “posebno projekata finansiranih u okviru Ekonomsko-investiocionog plana za Zapadni Balkan, kako bi se osiguralo da sva izdvajanja iz EU budžeta budu potpuno saglasna sa njenim sopstvenim strateškim ciljevima i interesima”.

O izveštaju o “Novoj strategiji proširenja” će se glasati na sednici spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta 13. oktobra, a o njegovom sadržaju je kroz kompromisne amandmane već postignuta saglasnost najvećih političkih grupa Narodnih stranaka, Socijalista i socijaldemokrata, Zelenih i grupe Obnovimo Evropu.

Usaglašeni tekst amandmana poziva Srbiju da se “sistematski usklađuje sa svim restriktivnim merama EU prema Rusiji, i merama generalno”, kao i da demonstrira napredak u demokratiji, vladavini prava i prigrli evropske vrednosti i prioritete”.

U delu izveštaja koji govori o dijalogu Beograda i Prištine, Evropski parlament poziva EU da pojača svoj angažman kako bi se postigao pravno obavezujući sporazum “zasnovan na međusobnom priznanju dve strane, u okviru dijaloga”, što je, kako se ocenjuje, ključno za njihov napredak ka EU i ujedno nešto što će “doprineti regionalnoj stabilnosti i prosperitetu.”

Nakon glasanja na spoljnopolitičkom odboru 13 oktobra, izveštaj o “Novoj strategiji proširenja EU” trebalo bi da bude usvojen u formi rezolucije na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u novembru.

Rezolucija nema obavezujuću snagu, već će kao preporuka biti poslata Evropskoj komisiji i zemljama članicama.

Evropski parlament nema ovlašćenja u oblasti proširenja i ne odlučuje o toku pristupnih pregovora, ali usvojene rezolucije imaju političku težinu koju mogu da uzmu u obzir i druge evropske institucije.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Veza će vam potrajati, top 6 saveta za očuvanje veze

Read Next

Uragan Ijan četvrte kategorije udario na Floridu