Rok za izbor predsednika do 5. aprila, u suprotnom novi izbori na KiM

Konjufca se danas sastao sa premijerom Aljbinom Kurtijem i kandidatom za predsednika Vjosom Osmani, konstatujući da predsednik mora da bude izabran najkasnije 30 dana pre isteka mandata aktuelnom predsedniku, tj. šestomesečni v.d. mandat.

“Budući da sadašnji mandat predsednika konačno ističe 5. maja 2021. godine, smatram da je poslednji datum do kojeg bi skupština trebalo da započne proces izbora novog predsednika 5. april ove godine”, naveo je Konjufca.

Naveo je da je Kosovu potrebna politička i institucionalna stabilnost i demokratsko upravljanje zasnovano na izbornoj volji građana.

Konjufca je preneo da je od Kurtija i Osmanijeve dobio obećanje da će sporna promena zakona o opštim izborima biti deo budućeg procesa dijaloga između većine i opozicije, u sklopu izborne reforme.

“Dakle, nakon jasne volje koju je opozicija sinoć izrazila glasanjem u Skupštini Kosova, preostaje samo da većina skupštine garantuje da neće preduzimati nikakve akcije bez konsultacija sa opozicijom u vezi s tim, i da opozicija neće bojkotovati izbor predsednika, kako bi se izbegli ponovljeni izbori”, saopštio je Konjufca.

Prištinski mediji prenose da će sednica skupštine na kojoj bi mogao da bude izabran novi kosovski predsednik biti zakazana za danas popodne u Prištini.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Ova 2 znaka vole ISKRENOST više nego išta

Read Next

Pat pozicija oko izbora Vjose Osmani za predsednicu