Rođeni čuvari: Deset rasa pasa koji će uvek štiti svoju porodicu i dom

Određene rase pasa cenjene su i dobro poznate po svojoj zaštitničkoj naravi, koja do izražaja najviše dolazi kada čuvaju svoj dom i porodicu.

Ako želite da pored sebe imate odanog i neustrašivog životnog suputnika koji će, ako je potrebno, moći da zaštiti vašu porodicu, ovih deset rasa pasa biće nepogrešiv izbor.

Ne zaboravite da će vam ovi psi biti najodaniji prijatelji, ali obezbedite im pravilan trening kako njihova zaštitnička priroda ne bi prerasla u agresivnost.

1. Nemački ovčar

Cenjeni i dobro poznati kao policijski i vojni psi, nemački ovčari veliki su čuvari i kada je reč o njihovom ljudskom „čoporu“. Uzgajana za čuvanje ovaca, ova velika, inteligentna rasa ima urođenu zaštitničku narav i lojalnost. Nemačke ovčare lako je timariti, vole da budu aktivni, ali znaju i da se opustite. Suprotno ustaljenom mišljenju, dobri su i s decom.

Slični tekstovi

2. Rotvajler

Jedan pogled na moćnu i mišićavu muskulaturu rotvajlera oteraće provalnika daleko od vašeg doma. Najstarija od rasa uzgajanih za skupljanje krda, rotvajler je do kraja odan svojoj porodici i sumnjičav prema strancima sve dok ih ne upozna. Poput nemačkih ovčara, i rotvajleri vole da budu aktivni i zbog njihove kratke dlake lako ih je timariti. Slavni su po svojoj teritorijalnoj prirodi, zbog čega će odano čuvati svoj dom od nepozvanih uljeza.

3. Doberman

Želite li najboljeg psa čuvara, pametan, snažan i atletski građen doberman mogao bi da bude pravi izbor. U svega nekoliko minuta provedenih s dobermanom može se primetiti koliko su ti psi inteligentni i aktivni. Mnoge zastrašuje i sam izgled dobermana, ali uz pravilnu dresuru pripadnik jedne od najopasnijih rasa postaće vaš najodaniji životni suputnik. Dobermani su poznati i po svojem dugom životnom veku.

4. Bulmastif

Nastao ukrštanjem buldoga i mastifa, bulmastif je originalno uzgojen u Engleskoj za pronalazak i svladavanje lovokradica. Ako provalnik uspe da uđe u kuću, susrešće se s masivnim, moćnim psom koji će ga srušiti na pod i neće ga puštati da ustane dok ne stigne pomoć. Bulmastifi su poznati kao izrazito pametni, hrabri i neustrašivo odani psi.

5. Američki stafordski terijer

Može delovati pomalo zdepasto i nabijeno, ali staford i te kako ima snage i žara da odbrani svoju porodicu kada je potrebno. Štaviše, američki stafordski terijeri u prošlosti su bili poznati i kao pseće dadilje za malu decu. Jednom kada se veže za čoveka, staford će ga bez sumnje voleti do kraja života i taj će čovek biti centar njegova sveta.

6. Kuvas

Zbog svoje bele „flafaste“ dlake ovaj pas možda izgleda potpuno blago i bezopasno, ali veličanstveni kuvas diči se svojom odlučnošću i izrazito zaštitničkom i teritorijalnom naravi. Činjenica da je kuvas uzgojen za teranje životinjskih predatora poput vukova i medveda govori puno o tome koliko je taj pas snažan i neustrašiv. Uz pravilno dresiranje kuvas će pokazati i drugu stranu svoje prirode – slatku i opuštenu.

7. Akita

Jedna od onih rasa koja se ne preporučuje ljudima koji nisu pre imali psa, akita je tih, ali vrlo zaštitnički nastrojen pas. Vrlo je snažan i treba biti pažljiv kada je u blizini dece. Akitu je najbolje uzeti kao štene i odmah početi s treningom poslušnosti. Ova japanska rasa uzgojena za lov specifična je i po tome što u kući zna da bude tiha i neprimetna, a napolju izrazito prijateljski raspoložena, ali i oprezna.

8. Veliki šnaucer

Dominantna i privržena rasa, veliki šnaucer pas je ogromne energije koji žudi za ljudskim društvom i brzo će se pokrenuti ako treba da zaštiti svoju porodicu. Vlasnik velikog šnaucera mora svom ljubimcu da omogući puno fizičke i mentalne stimulacije kako mu ne bi bilo dosadno i kako ne bi postao destruktivan.

9. Rodezijski gonič lavova

Originalno uzgojen kao neustrašivi lovac na lavove, rodezijski gonič lavova vrlo je inteligentan i nežan div kada je sa svojom porodicom, a postaje odani zaštitnik ako njegovim ljudima preti opasnost. Rodezijski gonič lavova izrazito je dobar s decom – u Africi je ova rasa gajena i kako bi čuvala i štitila decu dok nema roditelja.

10. Koli

Najslavniji koli na svetu je Lesi iz istoimenog filma, a svi znamo kakvu je odanost pokazao u tom klasiku. Koli je pas blage naravi koji retko pokazuje znakove agresije, osim kada oseti da je njegovoj porodici potrebna zaštita. Na glasu je i kao jedna od najinteligentnijih rasa na svijetu koju je lako trenirati. Uz to, pripadnici ove predivne i prijateljski nastrojene rase dobro se slažu s decom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Senzacija na EP: Češka šokirala favorita Evropskog prvenstva

Read Next

Jedna rečenica zbog koje će vođenje ljubavi biti vatreno