REKLI SU VAM DA KAFA NIJE ŠTETNA U TRUDNOĆI? Ipak, razmislite dva puta, evo šta kažu naučnici!

Dugoročna istraživanja o razvoju mozga i zdravlju deteta pokazala su da preterano konzumiranje kafe tokom trudnoće, kasnije može dovesti do problema u ponašanju deteta.

U sklopu nje analizirano je 9 hiljada dece koja imaju 9 i 10 godina.

– Postoje suptilne, ali stvarne promene u ponašanju kod većine dece koja su bila izložena kofeinu u stomaku. Ovo naročito može loše uticati na decu koja su osetljiva – rekao je autor studije Džon Foks, direktor Institua za neurologiju Del Monte u Njujorku.

Vaš omiljeni napitak ima i mračnu stranu: Kafa prolazi kroz različite procese obrade-neki od njih su rizični po zdravlje

Kafa, Jutro, Buđenje, Žena

Godinama se trudnicama govorilo da ograničavaju unos kofeina, kako bi smanjile rizik od pobačajaili prevremenog porođaja. Nova studija sugeriše da će se trudnicekoje konzumiraju bilo kakvu vrstu kafe, kasnije u životu susresti sa problemima u ponašanju deteta.

Skeniranje mozgova dece, čije su majke konzumirale kofein tokom trudnoće, pokazalo je da bi moglo doći do poremećaja u pažnji i hiperaktivnosti. Većina problema bila su manja, ali primetna, tvrdi Foks.

Poznato je da fetus ne može razgraditi kofein, a još uvek se ne zna na koji način i u kojem tačno trenutku kofein dovodi do pomenutih promena. Nisu uočene bilo kakve promene u inteligenciji deteta ili sposobnosti razmišljanja.

Američki koledž ginekologa savetuje trudnice da ograničavaju unos kofeina na 200 miligrama dnevno. To su otprilike dve šolje. Međutim, studija navodi kako čak i to može biti previše.

(Stil.kurir.rs)

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

Obveznice Srbije uključene u Džej-Pi Morgan indeks

Read Next

DOKTORKA POKAZALA LICE BAKE (96) KOJA JE CEO ŽIVOT BILA IZLOŽENA SUNCU: Evo kako izgleda koža skrivana maramom! (FOTO)