Refinansiranje kredita na šalteru jedne banke – Dušan Uzelac smatra da je to odlična vest

Za Jutarnji program Uzelac je izjavio da je proces zatvranja starog kredita administrativno-birokratska procedura.

“Otvaranje novog kredita je isto to, vrlo kompleksno administrativno-procesno stanje da vas na kraju krajeva odvrati od bilo kakve želje. Mi smo nevoljni da se bavimo tim stvarima i često zbog toga plaćamo višu cenu zato što ne možemo da pojeftinimo taj kredit”, ističe Uzelac.

Prema njegovim rečima, novo je to da je Narodna banka uvela daleko praktičniju metodu refinansiranja kredita gde se odlaskom u banku koja daje bolju ponudu završava sve odjednom. 

To znači da će banka, od koje dobijemo bolju ponudu, imati tehnički pristup našem starom kreditu ali i ovlašćenje da u našoj staroj banci zatvori sva dugovanja i otvori nam novi kredit.

“To je sjajna vest zato što će pojeftiniti kredite i ispraviti odnos banaka prema klijentima, jer će one u startu imati poslovnu obavezu da budu najbolji prema klijentu zato što će odlazak klijenata u druge banke biti olakšan”, naglašava Dušan Uzelac.

Dodaje da preuzimanje kreditnih obaveza često prati i uslov da prebacite i primanja.

“Često banke prodajom kreditnih proizvoda žele klijenta. To jeste u paketu, imaćete obavezu da pređete u novu banku ali to opet otvara prostor da izaberete na tržištu najpovoljniju kombinaciju i samog kredita koji koristite i održavanje tekućeg računa i pratećih stvari koje imate”, smatra finansijski savetnik Dušan Uzelac.

Ovom novinom olakšan je prenos, dok će sve ostalo regulisati tržište.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Arminija pobegla iz opasne zone posle pobede nad Frajburgom

Read Next

Mihajlović: Plan je povećati udeo rudarstva i energetike u BDP-u na 9 odsto