Realni rast BDP-a Srbije 4,4 odsto

Prema desezoniranoj serija podataka, BDP je u prva tri meseca ove godine opao za 0,5 procenata u odnosu na prethodni kvartal, navodi se u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku.

Kako se navodi, znatan realni rast bruto dodate vrednosti na godišnjem nivou zabeležen je u prvom kvartalu u sektorima: trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila, saobraćaj i skladištenje i usluga smeštaja i ishrane za 11 odsto, kao i u sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama za 1,9 procenata.

Realan pad bruto dodate vrednosti je registrovan u građevinarstvu – za 5,3 odsto.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u prva tri meseca 2022. godine je, u odnosu na isti period prošle godine, realni rast zabelžen kod svih agregata.

Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava su porasli za 7,1 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 4,7 procenata, rashodi za finalnu potrošnju države za 2,5%, bruto investicije u osnovna sredstva za 1,0%, izvoz robe i usluga za 19,6 i uvoz robe i usluga za 27,3 procenta, navodi Republički zavod za statistiku.  

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Novak propustio priliku da sustigne Nadala, Španac potvrdio da je “kralj pariske šljake”

Read Next

NAVIKE NAJSTARIJE SPORTISTKINJE NA SVETU: Doživela je 106 godina, otkrila šta je LEK! (VIDEO)