Razlozi zašto vam je stalno hladno

Stalni osećaj hladnoće u telu ne samo da je neprijatan, već bi mogao da bude i simptom nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema. Ako vam je hladno kada izađete na sneg, to je sasvim logično, ali ako se stalno tresete pa čak i kada se svi drugi znoje, vreme je da malo razmislite šta morate da uradite.

Evo šta može biti uzrok vašeg problema i kako ga možete rešiti.

Zdrava težina

Ako ste premršavi, i to može biti jedan od razloga zašto vam je baš uvek hladno i zašto se nikako ne možete ugrejati. Pre svega, nizak indeks telesne mase (BMI) znači i da nemate dovoljne količine masnoća u telu koje bi vas štitile od hladnog vremena, objasnili su stručnjaci. Pametno bi bilo porazgovarati s lekarom koji će vam predložiti kako što jednostavnije postići zdravu težinu.

Hipotireoza

Slični tekstovi

Jedan od znakova hipotireoze je i stalni osjećaj hladnoće, što znači da štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače. Bez ravnoteže kada je u pitanju ovaj hormon, metabolizam se usporava i sprečava proizvodnju adekvatne količine topline. Češće se ovo stanje događa ženama koje su nedavno bile trudne ili su starije od 60 godina. Ako mislite da je ovo problem i u vašem slučaju, neophodno je posjetiti ljekara koji će vam prepisati lijekove.

Manjak gvožđa (Anemija)

Manjak gvožđa u telu je jedan od glavnih razloga za hronični osećaj hladnoće. Gvožđe pomaže crvenim krvnim zrncima da prenose kiseonik tekom kako bi ono moglo da proizvodi toplotu. Gvožđe je važno jer može da uspori rad štitne žlezde, što može voditi do hipotireoze. Putem krvne slike možete kod lekara već dobiti pravu dijagnozu, a u zavisnosti od toga koliko je ozbiljna anemija, on će prepisati suplemente ili jednostavno savetovati da konzumirate namirnice koje sadrže gvožđe.

Cirkulacija

Ako su vam i ruke i stopala stalno hladni, ali ostatak tela to nije, onda je verovatno u pitanju cirkulacija koja sprečava krv da dođe do ekstremiteta. Jedna od čestih uzročnika problema s cirkulacijom je i Raynaudov sindrom, a kod njega se javljaju ponavljajući poremećaji cirkulacije, obično na prstima, a zbog trenutnog sužavanja krvnih sudova. Dok je većini osoba s ovim stanjem retko potrebno liječenje, nekada je ono neophodno. Stoga je najpametnije posetiti lekara koji će odrediti uzrok problema.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

UROLOG DR MILOŠEVIĆ TVRDI: Masturbacija kod dece nije loša, ali nije poželjno OVO!

Read Next

Brnabić: Razbijene prostorije SNS-a u Mladenovcu