Ratari zadovoljni prinosom, očekuju dobru cenu za pšenicu

Vukašin Ristić i Jovan Beznja od jutra do mraka su na njivi. Kako kažu, spavaju po četiri sata dnevno, jer imaju dobru mehanizaciju koja im omogućava kad je potrebno i rad noću. 

Dnevno požnju i do 30 hektara. Požurili su da završe žetvu pre kiše, jer su rod i kvalitet zrna izuzetno dobri. 

“S obzirom na ove visoke temperature, dobra mehanizacija je presudni faktor. Teško je ako nema klime u kombajnu i čovek ne bi mogao da izdrži i ne bi mogao da radi od 12 do 16 sati u lošim mašinama”, objašnjeva poljoprivrednik Jovan Beznja.

Ovde očekuju prosečan rod od oko devet tona po hektaru, a iako kažu da je trenutna akontna cena od 21 dinar po kilogramu solidna, očekuju da će posle žetve porasti još za dva do tri dinara, jer se i cene repromaterijala stalno povećavaju.

“Repromaterijal, kako nam najavljuju, na jesen će poskupeti i do 40 odsto, posebno veštačka đubriva i hemija”, kaže poljoprivrednik iz Pančeva Vukašin Ristić.

Poljoprivrednike u južnom Banatu brine trenutno stanje kukuruza, jer, kako kažu, već sad očekuju zbog suše manji prinos i do 40 odsto, a ako uskoro ne bude dobre kiše, šteta će biti još veća.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Dvadeset miliona evra za inovacije – privredom znanja do ekonomskog rasta

Read Next

PRED NOVI TALAS KORONE, VAŽNO JE OJAČATI IMUNITET: Nutricionista predlaže ove tri namirnice!