Rakić: Trend malog povratka raseljenih na Kosovo treba da se promeni

“Apsolutno nam je jasno da proces povratka trenutno ne ide u željenom smeru i da je broj povratnika veoma mali, upravo taj trend želimo da promenimo i na tom poslu ću sarađivati apsolutno sa svim relevantim faktorima, koji u promeni negativno trenda mogu da pomognu”, kazao je Rakić na sastanku sa predstavnicima više organizacija koje se bave povratkom.

On se u Beogradu sastao sa predstavnicima UNHCR-a, Danskog saveta za izbeglice (DRC), predstavnicima Udruženja Inicijative za razvoj i saradnju (IDC) i Nemačke organizacije ASB i sa njima razgovarao o pružanju podrške povratku većeg broja raseljenih na Kosovo.

“Nije nam cilj da samo vratimo ljude na Kosovo, cilj nam je da nakon njihovog povratka obezbedimo uslove za započinjanje sopstvenih poslova kako bi mogli da u svojim sredinama opstanu i ostanu”, kazao je Rakić, a saopšteno je iz ministarstva za povratak.

Razgovori sa predstavnicima pomenutih organizacija održani u cilju zajedničke koordinacije i komunikacije, kao i preduzimanju konkretnih koraka, kako bi na Kosovu u narednom periodu bilo više povratnika nego danas.

Rakić je pozvao raseljene da se vrate na Kosovo i istakao da će u tome imati apsolutno podršku Ministarstva za zajednice i povratak.

“Pozivam i odavde sve one koji žele da se vrate, da to i učine, a u meni lično i Ministarstvu za zajednice i povratak će imati uvek ispruženu ruku i podršku da povratak realizuju”, naveo je Rakić.

Predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak će narednih dana obilaziti raseljene u gradovima na teritoriji centralne Srbije, identifikovati njihove potrebe i raditi na tome da se što veći broj na Kosovo i Metohiju vrati.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Vulin: Vučić je ispunio obećanje – niko neće biti zaštićen

Read Next

Selaković sa Palmerom: Saradnja sa SAD prioritet, neprihvatljivo izbegavanje Prištine da ispuni obaveze