Rakić sa šeficom švedske diplomatije: Poštovanje kulturne baštine ključno za poštovanje ljudskih prava

Goran Rakić je preneo An Linde da se Srbi na Kosovu i Metohiji suočavaju sa problemima bezbednosti, povratka, upotrebe srpskog jezika u institucijama i generalno, zaštite imovine Srpske pravoslavne crkve, kao i nesprovođenjem odluke Ustavnog suda kada je reč o imovini manastira Visoki Dečani.

Na sastanku u Prištini, Rakić je rekao da je nedopustivo to što se u 21. veku krše osnovna ljudska prava kada je u pitanju proces povratka i naveo slučaj Dragice Gašić u Đakovici, koja ima iskrenu nameru da nakon povratka ostane u svom gradu.

“Veliki broj problema je u svim ovim oblastima koje smo naveli. Zbog toga i zbog statusne neutralnosti koja je u mandatu OEBS-a, pozivam vas da zajedno više radimo na terenu kako bi postigli veću efikasnost i ukazali na sve probleme koji prate ne samo srpsku, već sve manjinske zajednice. Nažalost, i nerazumevanje ostalih institucija nam otežava posao koji radimo”, rekao je Rakić.

Ocenio je da je poštovanje kulturne baštine nekog naroda ključno za poštovanje osnovnih ljudskih prava.

“Ako imate primer da se nakon pet godina odluka Ustavnog suda, kada je reč o imovini manastira Visoki Dečani još uvek ne sprovodi, jasno vam je da po pitanju vladavine prava nešto ne funkcioniše”, rekao je Rakić, prenosi u saopštenju Ministarstvo za zajednice i povratak.

Na sastanku na kome je prisustvovao i ambasador misije OEBS-a na Kosovu i Metohiji Majkl Devenport, Rakić je predao spisak svih incidenata koji su se dogodili od početka 2021. godine i zamolio je predstavnike OEBS-a da ulože svoj autoritet kako bi se predstavila realna slika svega što se dešava.

Uz zahvalnost ministru Goranu Rakiću na današnjem susretu, ministarka An Linde, čija zemlja presedava OEBS-om, istakla je da saradnja ove misije i ministarstva i dalje treba da ostane dobra.

Na sastanku je navedeno da će OEBS uvek pružati podršku da se raseljena lica vrate, dodaje se u saopštenju. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Sreto Malinović napustio DS

Read Next

Završen sastanak Radne grupe za međustranački dijalog o predstavljanju nacionalnih manjina