Radnici “Fijata”: Dobili smo novu, poboljšanu ponudu

Predsednik sindikata “Fijat plastika” Zoran Miljković je nakon današnjih razgovora u Predsedništvu Srbije rekao da će zbog širenja proizvodnje u fabrikama namenske do kraja godine biti otvoreno još 200 novih radnih mesta, a početkom naredne godine još trista.

Miljković je naveo da je reč o teškim manuelnim poslovima koje ne mogu da rade žene i da će o tehničkim stranama ponude razgovori biti nastavljeni u ponedeljak.

Petsto radnika je prihvatilo uslove “Stelantisa” i ostaje u “Fijatu”. Sindikalne vođe su među 492 radnika koji sutra dobijaju otkaz i otpremnine od po 790 evra po godini staža. Ukoliko se preostalih 1.030 radnika ne odluči za rad u Slovačkoj, uz izmenjene uslove, takođe dobija otkaz i otpremnine ali im se posle toga nudi posao u Kragujevcu i Velikoj Plani. 

Objasnio je da to znači tri meseca rada, a nakon toga mesec dana odmora u Kragujevcu.

“Očekujemo danas ili najkasnije sutra da kompanija izađe sa novim predlogom, jer mi vrlo dobro znamo kao sindikat kako smo predložili taj program, tri plus jedan, da vidimo da li je to to, jer radnici će znati na koji način mogu da se opredele, jer ovo je nešto mnogo prihvatljivije nego što je bilo ili dve godine ili 18 meseci”, rekao je Saša Đorđević predsednik Samostalnog sindikata “Fijat automobili”.

U današnjem razgovoru su učestvovali, kako su preneli radnici “Fijata”, šef kabineta predsednika Republike Ivica Kojić, ministarka privrede Anđelka Atanasković, direktori dve fabrike namenske industrije i predstavnici Ministarstva odbrane.

Nakon sastanka sa predsednikom Vučićem u subotu, najavljeno je da će radnici koji hoće da napuste fabriku dobiti 790 evra po godini staža i da će isplata otpremnina početi već u sredu, a da će za oni koji ne žele da rade u “Fijatovim” fabrikama u inostranstvu moći da se zaposle u fabrikama u Kragujevcu i Velikoj Plani.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Rvač Nurasulov osvojio drugo zlato za Srbiju u Oranu

Read Next

DOKTORKA SVETLANA STANIŠIĆ UPOZORAVA: Deca dnevno pojedu 500 komadića mikroplastike, odrasli 800! Evo kako to zaustaviti