Radna grupa Vlade Srbije: “Ziđin” ispunio na vreme sve zahteve inspekcijskog tima

“Pohvaljen projekat koji nije bio deo naloženih mera, a odnosi se na povraćaj 95 odsto procesnih voda iz filtraže u pogon flotacije majdanpečkog rudnika. Želimo da “Srbija Ziđin koper” bude primer da rudarstvo u Srbiji može da bude zeleno, jer je to osnovni smisao napretka kada je ova industirjska grana u pitanju”, rekao Dejan Milijanović, pomoćnik ministra rudarstva i energetike.

Radna grupa Vlade Republike Srbije za nadzor svih potencijalnih zagađivača reke Pek i inspekcijski tim proverili su dan pre roka (29. aprila) da li je Rudnik bakra Majdanpek ispunio sve zahteve vezane za eliminisanje uticaja na kvalitet vode u reci.

Konstatovano je da je “Srbija Ziđin koper” realizovala naložene mere za povećanje efikasnosti prečišćavanja voda u majdanpečkom rudniku, ali i da kompanija preduzima niz drugih mera sa ciljem da smanji uticaj svoje aktivnosti na životnu sredinu i korak po korak reši nagomilane nasleđene probleme u ovoj oblasti.

Kompanija je dobila i pohvalu za realizaciju projekta koji nije bio deo naloženih mera, a odnosi se na povraćaj 95 odsto procesnih voda iz filtraže u pogon flotacije majdanpečkog rudnika.

Radna grupa u čijem sastavu su, pored ostalih, bili pomoćnik ministra rudarstva i energetike Dejan Milijanović, pomoćnik ministra zaštite životne sredine Dejan Furjanović, kao i rudarski, vodni i inspektor zaštite životne sredine, uverila se tom prilikom da je majdanpečki rudnik učinio sve za doslednu realizaciju naloženih mera.

Najpre je detaljno bila informisana o svim aktivnostima, a onda je i na licu mesta videla učinjeno. Kompanija je očistila postojeće taložnike za prihvat atmosferskih voda i izgradila nove za mehaničko prečišćavanje otpadnih, zamuljenih voda, kao i za perionicu teških i drugih vozila.

Iako to nije bila obaveza Kompanije, od materijala koji se decenijama taložio očišćeno je i korito reke Mali Pek, i to u delu koji nije u rudničkoj zoni, u dužini od skoro 300 metara. Kompanija je prihvatila i obavezu da izgradi još jedan dodatni taložnik, kako je sugerisano prilikom kontrolnog nadzora, a preuzela je i obavezu redovnog ispitivanja i vođenja dnevnika o kvalitetu otpadnih voda.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Dejan Milijanović izrazio je zadovoljstvo što su “Ziđin” i Ministarstvo rudarstva i energetike “na istom putu”, kada je reč o zaštiti životne sredine.

“Želimo da Srbija Ziđin koper bude primer da rudarstvo u Srbiji može da bude zeleno, jer je to osnovni smisao napretka kada je ova industirjska grana u pitanju. Ne rudarstvo po bilo koju cenu, već ono koje može da bude održivo i koje mora da bude zeleno i u saglasju sa zakonima prirode i zakonima zaštite životne sredine”, naglasio je Milijanović.

Predstavnici Radne grupe nagovestili su svoje češće prisustvo u ovoj sredini i aktivno praćenje potencijalnih zagađivača reke Pek, a sve sa ciljem da se postigne nulto zagađenje.

Predstavnici “Ziđina” naveli su da će striktno sprovoditi naložene mere inspekcijskog tima, ali i da će kontinuirano raditi u oblasti zaštite životne sredine.

Problemi istorijskog nasleđa će, kako su obećali, biti rešavani korak po korak do konačne zamisli “da vode budu bistrije, a planine zelenije”.

Radiće se prema standardima unapređenja životne sredine do “zelenog rudnika” i planu da rudnik kasnije bude vrt, a rudarstvo zelena industrija. U filtraži je već pušten u rad sistem koji 95 odsto procesnih voda vraća nazad u flotaciju, a u oblasti zaštite životne sredine obavljeni su i brojni poslovi oko pošumljavanja i ozelenjavanja rudarskih površina.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Nedimović objasnio kako uz pomoć države kupiti novi traktor

Read Next

Nova OTP banka Srbija kao rezultat sinergije velikih bankarskih brendova