Putin o nasledniku: Podržao bih i svog kritičara ukoliko je odan Rusiji

U intevjuu za američku televizijsku mrežu, Putin je rekao da su američki navodi da ruski hakeri ili sama vlada stoje iza navodnih hakerskih napada u SAD “farsični”, i izazvao En-Bi-Si njuz, implicirajući na američku vladu, da pruži dokaze o umešanosti Rusije.

“Optuživani smo za svakakve stvari – mešanje u izbore, sajber napade i tako dalje, i tako dalje. I nijednom se nisu se potrudili da izvedu bilo kakve dokaze, samo neosnovane optužbe”, istakao je Putin uoči sastanka u Ženevi sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

En-Bi-Si njuz podseća da je Bajden, još u aprilu, stavio na crnu listu šest ruskih tehnoloških kompanija koje navodno pružaju podršku sajber programu koji vode ruske obaveštajne službe, zajedno sa desetinama drugih ruskih entiteta i pojedinaca, za “sprovođenje pokušaja ruske vlade da utiču na predsedničke izbore u SAD 2020. godine i druga dela dezinformacija i mešanja”.

Putin je takođe ponovio poziv SAD da udruže snage sa Rusijom u borbi protiv sajber kriminala.

Putin je negirao da je naredio ubistvo kritičara Kremlja i opozicionara Alekseja Navaljnog i dodao da neće biti tretiran lošije nego bilo koji drugi zatvorenik. 

Na pitanje o planovima za svog naslednika, Putin je rekao da je spreman da podrži nekog ko je “odan Rusiji”.

“Ako vidim nekoga ko je kritičan prema nekim mojim aktivnostima, ali vidim da je taj čovek veran zemlji, kakav god da je njegov odnos prema meni, učinio bih sve da podržim takve ljude”, preneo je Kremlj citat iz Putinovog intervjua.

Putin je bio predsednik od 1999. (prvo privremeno do izbora 2000) do 2008. godine. Do 2012. bio je premijer, da bi pobedom na izborima 2012. dobio i treći predsednički mandat u trajanju od šest godina.

Ponovo je izabran 2018, a izmenama Ustava Rusije koje su potvrđene na referendumu 1. jula 2020, Putin bi mogao da ostane na vlasti sve do 2036. godine.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Ko je novi izraelski premijer Naftali Benet – ultradesničar koji je zaradio milione u IT sektoru

Read Next

NATO potvrdio da nema nameru da instalira nove nuklearne rakete u Evropi