Putin i Bajden se sastaju sredinom juna u Ženevi

Sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki navela je da će dvojica lidera razgovarati o “čitavom spektru neodložnih pitanja, dok težimo da povratimo predvidljivost i stabilnost u odnosima SAD i Rusije”.

Kremlj je potvrdio da će se Putin i Bajden sastati u Ženevi, gde će razgovarati o problematičnom stanju odnosa Moskve i Vašingtona.

U saopštenju Kremlja navodi se da će dvojica lidera razgovarati o bilateralnim odnosima, o problemima koji se tiču strateške nuklearne stabilnosti i drugim pitanjima, uključujući kooperaciju u borbi protiv kovida 19 i regionalnim konfliktima.

Bajden je u telefonskom razgovoru sa Putinom prošlog meseca predložio da se njihov sastanak održi u trećoj zemlji, prenosi Si-Bi-Es njuz.

Od stupanja na dužnost, Bajden je najavio nekoliko akcija protiv Rusije kao odgovor na niz pitanja, uključujući sajber upad u “SolarVinds”, navodno mešanje u izbore 2020. godine i gomilanje ruskih trupa u blizini granice na istoku Ukrajine.

Prošlog meseca predsednik SAD je najavio sankcije usmerene protiv 32 ruska entiteta i pojedinaca, uključujući 10 zvaničnika koji su proterani iz SAD.

Sa druge strane, Kremlj je preduzeo recipročne mere i proterao 10 američkih diplomata i zabranio ulazak osmoro sadašnjih i bivših američkih zvaničnika, uključujući direktora Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejnes, direktora FBI-a Kristofer Vraija, državnog tužioca Merika Garlanda i ministra za unutrašnju bezbednost Alehandra Majorkasa.

Susret u Ženevi, neće biti prvi sastanak Bajdena i Putina. Dvojica predsednika sastala su se 2011. godine, dok je Bajden u američkoj administraciji služio kao potpredsednik.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

El Čapo ubija i iz zatvora, stradao šef policije

Read Next

Godišnjica smrti Džordža Flojda, šta je promenila njegova smrt