Putin: Geopolitički procesi u svetu postaju sve turbulentniji

“Pokušaji da se silom proguraju sopstveni interesi i ojačala sopstvena bezbednost na štetu bezbednosti drugih, nastavljaju se nesmanjenim tempom”, izjavio je Putin u video-poruci učesnicima i gostima Devete moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti, a prenosi agencija Tas.

Rizici od širenja oružja za masovno uništenje, međunarodni kriminal, sajber zločini i terorizam su, prema njegovim rečima, ključne globalne pretnje.

“Postoje ozbiljne zabrinutosti zbog regionalnih oružanih sukoba i rizika od širenja oružja za masovno uništenje, aktivnosti prekograničnih kriminalnih grupa, trgovine drogom i sajber kriminalaca”, izjavio je Putin, dodajući i da međunarodni terorizam i dalje predstavlja ključnu pretnju.

Napominje da obim i globalna priroda svih tih izazova zahtevaju da sve države udruže napore, i da taj kolektivni rad mora biti zasnovan na međunarodnom pravu i ciljevima i principima Povelje Ujedinjenih nacija.

Od svog osnivanja UN su, naglasio je Putin, bile i ostaju osnova za sistem međunarodnih odnosa, a glavni cilj ove autoritativne i međunarodno priznate organizacije jeste “da spreči globalni sukob ili novi svetski rat”.

“Rusija planira da nastavi da pomaže konsolidaciji mira i stabilnosti na kontinentu u budućnosti, uvek imajući na umu svoju odgovornost za bezbednost i procvat susednih zemalja”, rekao je Putin.

Ruski predsednik je pomenuo rešavanje regionalnih sukoba kao važan aspekt obezbeđivanja globalne bezbednosti, dodajući da Rusija to aktivno promoviše.

Naveo je i da Rusija ne traži jednostranu vojnu prednost u sferi strateške stabilnosti, ali da neće dozvoliti nijednoj strani da ostvari prevlast.

Putin je istakao Rusija nikada ne diktira svoju volju drugim zemljama i spremna je da učestvuje u rešavanju globalnih i regionalnih izazova, i da proširi kreativnu saradnju sa svim partnerima pod jednakim uslovima, koristeći političke i diplomatske metode.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Ujedinjeno Kraljevstvo pet godina od Bregzita, da li je vredelo

Read Next

Britanski razarač ušao u ruske vode, upozoren hicima