“Puma”, najskuplje borbeno vozilo pešadije, kompletno zakazala

Bundesver je tokom nedavnih vežbi otkrio velike probleme sa modernizovanom verzijom borbenog vozila “puma”, piše Špigl pozivajući se na pismo komandanta 10. tenkovske divizije general-majora Ruprehta fon Batlera rukovodstvu vojske i Ministarstvu odbrane Nemačke.

General piše o “totalnom neuspehu”, javljaju i mnogi drugi nemački mediji prenoseći izveštaj Špigla.

Tokom vežbe sa 18 tenkova tipa “puma”, borbena gotovost jedinice je u roku od nekoliko dana pala na nulu – crkli su svi tenkovi.

Pre svega je ranjiva elektronika tog visokotehnološkog tenka. U jednom od njih je čak došlo do ozbiljnog požara na kablovima u kontrolnoj kabini koja se nalazi u kupoli, ali je bez posade, upravlja se daljinski iz utrobe.

Vojsci je priroda nedostataka već poznata od ranije, navodi se u mejlu, ali “nikada ranije nije bilo toliko kvarova sa ovolikom učestalošću”. Pritom je “puma” na ovim vežbama korišćena samo na strelištima u severnonemačkoj niziji i tamo ne “preterano”. 

General piše da bi, prema oceni pogođene kompanije, a koju smatra veoma verodostojnom, puna borbena spremnost te tenkovske jedinice mogla da se vrati tek za tri do četiri meseca. Pritom na Tviteru iskazuje zadovoljstvo sposobnošću vojnika.

Pometnja u Ministarstvu odbrane

Pismo od petka izazvalo je pometnju u Ministarstvu odbrane, jer se novi kvarovi odnose na vozila u specijalnoj konfiguraciji sa kojima će od Nove godine nemačka Pancergrenadierbrigade 37 učestvovati u Zajedničkoj operativnoj grupi veoma visoke spremnosti NATO (Very High Readiness Joint Task Force, VJTV).

Jedinice Bundesvera sa statusom VJTV su politički i vojno važne za obaveze Nemačke prema NATO-u. Koristiće se, između ostalog, i na istočnom krilu NATO-a.

Ako “puma” ne bude dostupna do kraja aprila 2023. u tim snagama za brzo reagovanje NATO-a, biće “do daljeg” zamenjena oprobanim borbenim vozilom pešadije “marder” (Kuna).

Generalni inspektor Bundesvera Eberhard Korn je napisao na Tviteru da će Bundesver raditi na tome da brzo vrati brobenu spremnost “pume”. Odmah će biti izvršena procena štete, zajedno sa stručnjacima iz industrije naoružanja.

“Ispunićemo svoje obaveze prema NATO-u od 1. januara 2023”, dodao je on. “Čim sam dobio poruku o neuspesima ‘pume’ po završetku vežbe, razgovarao sam sa industrijom. Oni će nas podržati sa svojim timovima”, rekao je Korn agenciji DPA.

“Puma” od početka problematična

Novi kvarovi se tiču modernizovanih “puma” kod kojih je prema Bundesveru poboljšana “optika, efikasnost oružja i zaštita vojnika”. Ova verzija je tek prošle godine proglašena spremnom za borbu.

“Puma” je značajno modernija od svog prethodnika “mardera” koji potiče još iz vremena Hladnog rata i odavno je trebalo da ga zameni. Međutim, još od isporuke prvih “puma” nemačkoj vojsci, o tom tenku se često pisalo po medijima zbog tehničkih problema.

Ministarstvo odbrane je u julu 2009. naručilo ukupno 405 “puma” po ukupnoj ceni od 3,1 milijardu evra. U međuvremenu je porudžbina smanjena na 350, ali je cena po komadu porasla – sa oko 7,6 miliona na oko 17 miliona evra.

“Puma” kao glavno naoružanje ima ugrađen stabilizovani top od 30 milimetara. Za razliku od “mardera”, može precizno da puca u vožnji. Još jedno poboljšanje su bolje komunikacijske mogućnosti. Posada “pume” je “umrežena” sa Pancergrenadirima koje su je doveli na bojno polje.

Ministarstvo odbrane je pre samo nekoliko dana naručilo 600.000 komada municije za “pumu”, u vrednosti od 576 miliona evra.

Borbeno vozilo razvijaju i proizvode nemačke firme Krauss-Maffei Wegmann (KMW) i Rheinmetall Landsysteme GmbH (RLS).

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Dačić: Kurti najveća pretnja miru, ponašanje međunarodne zajednice cinično

Read Next

Zvezda zaključala obruč i ubedljivo savladala Megu