Prvi sastanak šefova diplomatija G7 “licem u lice” posle dve godine

Predstavnici Evropske unije takođe će prisustvovati, kao i indijski ministar spoljnih poslova. Pozvane su i Australija, Indija, Japan, Južna Koreja i Južna Afrika.

Učesnici će biti redovno testiranje na kovid-19, sastanci će biti ograničenog kapaciteta a primenjivaće se i druge mere kako bi se sprečilo širenje virusa među onima koji prisustvuju sastancima.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab razgovaraće sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom o povlačenju trupa iz Avganistana, trgovinskom sporazumu nakon Bregzita, iranskom nuklearnom programu i Kini.

Velika Britanija, koja predsedava rotirajućim predsedništvom G7, vidi ovu nedelju kao šansu za ponovno potvrđivanje zapadnog uticaja i rešavanje pitanja kao što su oporavak od koronavirusa, klimatske promene i odnosi sa Kinom i Rusijom.

Ministri zemalja G7 uložiće 10,9 milijardi funti u razvojne finansije tokom naredne dve godine kako bi pomogli ženama u zemljama u razvoju da pristupe radnim mestima i oporave se od uticaja koronavirusa.

Bruto domaći proizvod zemalja G7 iznosi oko 40 biliona dolara – nešto manje od polovine globalne ekonomije.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Kratka istorija evropske zastave: 12 zlatnih zvezda koje paraju nebo

Read Next

Prevrnuo se gliser u Bangladešu, 26 osoba stradalo