PRVI REZULTATI VIDLJIVI POSLE 4 MESECA: Zahvaljujući ovoj operaciji gubi se do 80 odsto neželjenih kilograma!

Mesec dana pre operacije sprovodi se rigorozna dijetaod samo 1000 kalorija dnevno, kojom se pacijent sprema psihički i fizički za intervenciju. Oporavak posle zahvata se svodi na vertikalizacijuu trajanju od dva sata nakon operacije. Unos tečnosti moguć je četiri sata nakon zahvata,posle čega kreće intenzivna fizikalna terapija, a pacijent napušta prostorije bolnice nakon četiri do sedam dana. Prvi rezultati dolaze već posle četiri meseca.

Prema proceni Svetske zdravstvene organizacijedo 2050. godine, čak četiri milijarde ljudi suočavaće se sa prekomernom telesnom težinom, zbog čega je gojaznost proglašena pandemijskim oboljenjem i predstavlja gorući zdravstveni problem današnjice. Njegovo zanemarivanje dovodi do niza drugih bolesti, od kojih su najteži dijabetes i opasni maligniteti. Jedan od najučinkovitijih odgovora je barijatrijska hirurgija, za koju dr Borivoje Karadžić, načelnik odeljenja hirurgije u Opštoj bolnici MediGroupističe da donosi brojne benefite, ali upozorava i na prateće izazove.

Ipak, pored benefita, ovaj tretman podrazumeva i brojne izazove, a pacijenti često pogrešno doživljavaju ovu vrste hirurgije. Naime, ono što je važno jeste da je glavni cilj barijatrije zdravlje pacijenta, a ne bolji fizički izgled. Upravo nejasno razlikovanje ove dve stvari dovodi do zablude da je reč o estetskoj hirurgiji.

„Vrlo je važno shvatiti da barijatrijska hirurgija ne spada u domen estetske, već terapijske hirurgije. Izvođenje zahvata u ovoj oblasti nije u polju želje pacijenta, već je potreba koju diktira zdravlje. Na kongresima vezanim za barijatriju više od 90 odsto predavanja vezano je za komplikacije nastale isključivo davanjem lažnih podataka od strane pacijenata i neshvatanja veličine i ozbiljnosti procedure“, naglašava dr Karadžić.

Upravo zato, od izuzetne je važnosti da se razdvoji potreba za vitkom linijom i mršavljenjem od nužnosti da se bude zdrav. Pored dijabetesa i maligniteta, ozbiljnu pretnju svakoj gojaznoj osobi predstavljaju i kardiovaskularni problemi, bolesti jetre i žučnih puteva, hipertenzija, respiratorni problemi, ali i mnogi drugi.

Kako bi mogao da se podvrgne ovom zahvatu, važno je da pacijent ima više od 21 godine, odnosno, da je došlo do završetka telesnog razvoja, dok je maksimalan broj godina 65. Jedan od uslova je i indeks telesne mase (BMI) viši od 36. Takođe, ovaj zahvat namenjen je osobama koje imaju dijabetes tipa dva, policistične jajnike, poremećaje disanja u snu ili promene u krvnom pritisku i u krvnim sudovima, kardiovaskularne bolesti… Međutim, pacijenti koji imaju neki vid psihijatrijskih ili bolesti zavisnosti, kao i neko maligno oboljenje, ne bi trebalo da razmatraju ovaj vid intervencije. Zbog svih navedenih razloga, od izuzetne je važnosti da se uoči zahvata obave temeljne konsulatcije sa lekarom.

„Najbolji način informisanja oko barijatrijskih hirurških zahvata je svakako razgovor sa endokrinologom i nutricionistom, na osnovu čije odluke se dalje postupa. Ukoliko se pacijent smatra adekvatnim kandidatom, donosi se odluka koja vrsta intervencije će se raditi. U našoj bolnici korisnicima su na raspolaganju laparoskopske operacije – sleeve gastrektomija (uklanja se više odpolovine želuca i ostavlja deo želuca koji ima izgled tankog vertikalnog „rukava“, dok se preostali deo želuca hirurški zatvara) i gastrični baj pas (uklanjanje većeg dela želuca, nakon čega se pravi džep od želuca koji se prišiva za deo tankog creva, time se iz procesa varenja hrane isključuje veći deo želuca). Odluka o izboru hirurške procedure donosi se na osnovu konzilijarnog mišljenja“, pojašnjava dr Karadžić.

Barijatrija

Kada pacijent odlučuje kome da pokloni poverenje i na kom mestu da započne bolničko lečenje gojaznosti, od presudnog je značaja stručnost celog tima – od hirurga, preko anesteziologa do endokrinologa i kardiologa. Zato je Opšta bolnica MediGroup okupila u svom timu vrhunske stručnjake, koji se ovim problemom bave temeljno, profesionalno i sa velikom pažnjom koja se posvećuje svakom pacijentu, ne samo dok je u bolnici, već i nakon izlaska iz bolnice.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

4 PRITAJENA SIMPTOMA KOJA UKAZUJU DA VAM JE MENTALNO ZDRAVLJE UGROŽENO: Obično ih ignorišete, a poziv su za uzbunu!

Read Next

OVO JA TAJNA NEVEROVATNE LINIJE I NENORMALNE ENERGIJE POP DIVE: Bijonse otkrila svoj plan ishrane i fitnes rutinu!(FOTO)