Prvi rezultati izbora u Meksiku – Obradorova stranka dobila većinu

Kako je saopštio Nacionalni izborni institut (INE), prognoze navode da će Morena i koalicioni partneri osvojiti između 265 i 292 od 500 mesta u Donjem domu.

Sa nešto više od 58 odsto prebrojanih glasova, meksička vladajuća stranka vodi na izborima za Donji dom Kongresa, a pored ovog glasanja Meksikanci su u nedeljnoj trci birali guvernere država i lokalne poslanike, što je svojevrstan referendum o politici predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora i njegovih napora da oživi državne institucije.

Prema ovim rezultatima, Morena i njeni saveznici imaju gotovo 42,3 odsto podrške, a podaci INE pokazuju da je to nešto iznad ukupne podrške opozicionom savezu Stranke nacionalne akcije (PAN) desnog centra, centrističke Institucionalne revolucionarne stranke (PRI) i Partije demokratske revolucije (PRD) levog centra koji je osvojio 40,7 odsto glasova.

Ankete poslednjih dana ukazivale su da će vladajuća stranka pobediti u i trci za većinu od 15 državnih guvernera.

Nedeljni izbori bili su najveći u istoriji Meksika. Više od 93 miliona registrovanih birača izabralo je kandidate sa 21.000 izabranih mesta na sva tri nivoa vlasti. 

Izborima prethodila politička ubistva 

Predizborna kampanja obeležena je nasiljem i ubistvom nekih kandidata na lokalnim izborima.

Nepoznati počinioci juče su bacili ljudske glave na dva biračka mesta u Tihuani, a pucano je i na kancelarije stranke predsednika Obradora, dok su glasački listići ukradeni na nekoliko biračkih mesta.

Na taj način samo je nastavljen najkrvaviji izborni proces u istoriji Meksika, tokom kojeg je ubijeno je 96 političara – 35 ubijenih bili su kandidati na izborima.

Zabeleženo je više od 900 napada na kandidate i aktiviste, mahom opozicionih stranaka.

Analitičari su ocenili da su kriminalne grupe želele da utiču na tok izbora, dok su vlasti ta ubistva pripisale nekim drugim okolnostima, smatrajući da ona nisu nužno povezana sa izborima.

Izbore je nadgledalo 19.000 posmatrača.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Teška železnička nesreća u Pakistanu, najmanje 38 poginulih

Read Next

Istočnonemački Mič Bjukenon spasava CDU