Protesti na Kubi – uhapšeno više od 100 demonstranata, predsednik optužuje Vašington

Hiljade Kubanaca izašlo je u nedelju na proteste protiv vlasti širom zemlje. To su bili najveći protesti od početka komunističke vladavine 1952. godine. Demonstranti su tražili ostavku predsednika Migela Dijaza-Kanela.

Privedeno je najmanje 100 demonstranata, aktivista i novinara širom zemlje, saopštila je organizacija “Kubaleks”, preneo je Rojters

U ponedeljak je bilo mirno, ali je bilo primetno veliko prisustvo policije, dok je zgrada skupštine, gde se najveći broj demonstranata okupio tokom protesta, blokirana kordonima policije.

Predsednik Kube Migel Dijaz-Kanel je tokom televizijskog obraćanja pozvao pristalice da se suprotstave demonstrantima, a za proteste optužio SAD.

Naveo je da sankcije Vašingtona u različitim formama traju još od 1962. godine i da Amerika vodi politiku ekonomskog gušenja Kube.

Dijaz-Kanel je demonstrante nazvao američkim plaćenicima koje je Vašington angažovao da destabilizuju Kubu, a svoje pristalice je pozvao da izađu na ulice i stanu u odbranu revolucije.

Podršku demonstrantima na Kubi pružili su Kubanci u Majamiju koji su pozvali nosili transparente “Ne komunizmu” i “Oslobodite Kubu” i zatražili promenu vlasti na Kubi.

Protest podrške održan je i ispred ambasada Kube u Argentini i Meksiku, ali i u centru Madrida.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Vujović: Zabrana izgradnje hidroelektrana u zaštićenim područjima za dugoročno očuvanje prirode

Read Next

“Ever Given” napustio vode Egipta