Protest u Parizu zbog porasta cena, opozicija pozvala na generalni štrajk

U protestu su učestvovali i vođa levičarske partije Žan-Lik Melanšon koji je pozvao na generalni štrajk u utorak, ali i ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost Ani Erno, preneo je Rojters.

Melanšon je pratio korake četiri sindikata, među kojima nije i najveći umereni sindikat CFDT, koji su pozvali na štrajkove i proteste za povećanje zarada u utorak.

Sindikati su pozvali na proteste kako bi se zaštitilo pravo na štrajk, nakon što je vlada naredila rekviziciju od radnika pojedinih naftnih rafinerija, što je za sindikate kršenje njihovih ustavom garantovanih prava.

Ministar finansija Gabrijel Atal rekao je da levičarska koalicija pokušava da iskoristi trenutnu situaciju, obeleženu stalnim štrajkovima u nuklearnim elektranama francuske kompanije EDF i u francuskim rafinerijama nafte.

Organizatori tvrde da je na protestu učestvovalo više od 140.000 ljudi, dok su iz pariske policije naveli da se procene o broju demonstranta i dalje vrše.

Mediji prenose da su se demonstranti povremeno sukobljavali sa policijom, kao i da je zapaljeno nekoliko kontejnera i da je oštećen određen broj bankomata.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Selaković i Manguš: Okrenuti novu stranu odnosa Srbije i Libije

Read Next

Studentski centar namučio crno-bele, Partizan zabeležio novi trijumf