Projekat “Jadar” – deo meštana protiv izgradnje rudnika, imaju li razloga za brigu

Životna sredina je prioritet, pa tek onda novac, razvoj i sve ostalo što proizlazi iz projekta “Jadar”, tvrdi ministarka Zorana Mihajlović. Ipak, to ne unosi mir među meštane Gornjeg Jadra, u čijem ataru je planirana izgradnja rudnika, ali i budućeg jalovišta.

“Mi državi ne možemo da verujemo po tom pitanju, jer obraćali smo se mnogim resornim ministarstvima koja su zadužena za te stvari, nisu nam dali odgovor, niti su nas primili. Mi pozivamo sve njih da dođu na teren”, kaže Zlatko Kokanović iz Gornjih Nedeljica.

Iako zvanična odluka o izgradnji rudnika nije doneta, niti je studija o proceni uticaja na zaštitu životne sredine završena, kompanija “Rio Tinto” počela je da otkupljuje zemljište i stambene objekte.

Meštani koji ostaju zabrinuti su za svoju budućnost. “Mi meštani Gornjeg Jadra ne želimo rudnik, želimo da ostanemo gde jesmo i da se bavimo ovim što smo radili do sada, i da naša deca nastave, jer ono što smo mi nasledili, treba da ostane našoj deci, a ne da damo nekom stranom”, ističe Slaviša Rosić iz Gornjih Nedeljica.

Mihajlovićeva tvrdi da građani nemaju razloga za brigu

Ministarka Mihajlović tvrdi da građani nemaju razloga za brigu, i da profit nikada neće ići nauštrb zdravlja ljudi.

“Država neće napraviti jedan jedini korak ukoliko se ne budu poštovali svi uslovi za zaštitu životne sredine, ma koliko ovaj projekat bio svetski značajan. Ovim projektom Srbija praktično postaje jedna od vodećih zemalja u proizvodnji, u jednom trenutku, litijumskih baterija. One su danas veoma značajne za proizvodnju električnih automobila”, poručila je Mihajlovićeva.

U okolini Loznice nalazi se više od 158 miliona tona litujuma, a “Rio Tinto” je do sada u projekat uložio 450 miliona evra. Početak gradnje rudnika planiran je za iduću godinu, a eksploatacija 2026. godine.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Milan Gospić novi direktor kompanije “Majkrosoft” u Srbiji

Read Next

Brza saobraćajnica Iverak-Lajkovac gotova do decembra 2022, predsednik najavio nove investicije u valjevskom kraju