Proizvodnju jedne termoelektrane “bacamo kroz prozor”, kako možete da postanete proizvođači struje

Kuće, stanovi i stambene zajednice moći će da povećaju energetsku efikasnost uz pomoć solarnih panela i kolektora za proizvodnju struje. Reč je subvenciji države koja finansira polovina troškovi ugradnje solarnog sistema.

Trećeg septembra, kako je najavljeno, biće upućen javni poziv za subvencije za solarne panele. Da li je procedura pojednostavljena što se tiče administrativnih dozvola?

Državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković kaže da su promenjena četiri propisa i da su stvoreni uslovi za novu zelenu energetsku politiku i da smo ušli u korak sa svim svetskim tokovima, kao i da žele da vide i građane kao deo energetske tranzicije.

“Ako želimo čistiji vazduh, moramo da počnemo da koristimo obnovljive izvore energije i to sada na jednostavan način. Ako želite da postanete kupac-proizvođač, potrebno je veoma malo da uradite što se tiče procedura”, naglasila je Atanackovićeva.

Dodala je da će Vlada danas usvojiti uredbu o priključenju kupca-proizvođača i građani će imati samo jedan kontakt sa državom da bi postali kupci-proizvođači. Do sada je bila komplikovana procedura, koja je trajala šest meseci.

“Sada zaboravljamo komplikovanu proceduru i od današnjeg dana sve je drugačije. Odete kupite panele i ugradite ih, nađete elektroinženjera koji će da pogleda da li su instalacije izvedene kako treba i on će dati izjavu, zatim se obratite ‘EPS Snabdevanju’ i kažete da želite da postanete kupac-proizvođač, on menja ugovor i obaveštava ‘EPS Distribuciju’ da izađe na teren da proveri i priključi vas i to je sve”, objasnila je proceduru državna sekretarka.

Prema njenim rečima, imaćemo dvosmerno brojilo što je veoma važno, koje će meriti sve što potrošite i ono što dajete u mrežu i praviće se razlika na kraju meseca: ako ste više predali u mrežu nego što ste preuzeli, vi tog meseca ništa nećete platiti od računa, imaćete neke fiksne troškove, ali energiju nećete plaćati i imate za tu razliku i energetski kredit koji vam se prenosi za sledeći mesec.

“Svakog meseca se očekuje da imate manje račune ili da ne platite ništa, zato je ovo ekonomski isplativo, a pritom svako će učestvovati u zaštiti životne sredine”, istakla je Atanackovićeva.

Objašnjava da je uvedena nova reč prozumer koja podrazumeva da neko i proizvodi i troši energiju, a kod nas je to nazvano kupac-proizvođač. 

Napominje da ste ranije mogli da ugradite panele, ali niste mogli višak, ako imate, da predate u mrežu, morali ste da kupujete baterije, koje su veoma skupe da bi sačuvale energiju.

“Danas ova investicija govori da sve što ste proizveli možete da uputite u mrežu, računi će biti ili manji ili nula”, rekla je Atanackovićeva.

Koliko je potrebno panela za četvoročlanu porodicu 

Prof. dr Željko Đurišić sa ETF-a rekao je za RTS da prosečna četvoročlana porodica troši 5.000 kilovat-sati električne energije godišnje, a da bi se proizvela energija potrebno je postaviti fotonaponske panele na krovu ili nadstrešnici i drugi bitan element je energetski pretvarač koji pomaže da se struja pretvori u dvosmernu kako bi se ona posle sinhronizacije plasirala i u mrežu.

“Otprilike potrebna nam je površina od pet metara kvadratnih da je popločamo solarnim panelima i iz tih panela ćemo dobiti 1.000 kilovat-sati električne energije. Znači potrebno nam je 25 do 30 metara kvadratnih južnoorijentisanih površina na koje će se postaviti paneli”, naveo je Đurišić.

Dodao je da će se tokom sunčanih dana leti predavati višak energije, a tokom oblačnih dana može se uzimati iz mreže nedostajaća energija.

Investicija se isplati za sedam godina, a benefiti još 15

Atanackovićeva je rekla da u Srbiji ima 600 kilometra kvadratnih krovnih površina koji mogu da se iskoriste za solarnu energiju, a sada je iskorišćeno svega 10 posto i moglo bi da se instalira šest gigavata solarnih panela, a sada imamo 11 megavata instalirano i to ukazuje koliko nismo iskoristili energiju.

“Sa ugradnjom panela imaćete neku investiciju, koja će se isplatiti za sedam do osam godina, dok je radni vek panela 25 godina, što znači da ćete 15 godina koristiti benefit. Paneli stalno pojeftinjuju i te investicije će biti sve isplativije”, navela je državna sekretarka.

Navela je da se ekološki razlog budi u svima nama i da smo svesni klimatskih promena i svi moramo da učinimo nešto, a, kako kaže, u ovom trenutku najisplativije za građane je ugradnja panela.

“U Srbiji imamo 270 dana sunčanih dana, ali Nemačka, koja ima mnogo manje potencijale svetlosne energije, ima 5.000 puta više panela nego mi”, rekla je Atanackovićeva i dodala da smo mogli do sada da radimo na tome, ali da nikada nije kasno.

Govoreći o zameni stolarije koja je još jedan od projekata za poboljšanje energetske efikasnosti, državna sekretarka je rekla da proizvodnju jedne hidroelektrane bacimo kroz prozor i da to više ne smemo da dozvolimo i da svi objekti moraju da budu energetski efikasni.

Najavila je da se radi na ideji da se u Srbiji razvije najveći solarni park u Evropi, koji bi imao jedan gigabajt. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Totenhem, Roma, Bazel – ko će biti protivnici Partizanu u Ligi konferencije

Read Next

ZABORAVITE NA BOTOKS, OVO JE NJEGOVA PRIRODNA ZAMENA: Riblje ulje izbrisaće bore sa lica!(RECEPT)