Programiraj svoj uspeh, sa 14 godina prave robote i projektuju pametne učionice

Imaju samo 14 godina, a već su izgrađeni programeri – prave robote, projektuju pametne učionice, razmišljaju pomoću algoritama, pokreću poslove.

“U petom razredu kada smo počeli sa informatikom mnogo me privlačila, a projekat je bila moja ideja a nastavnik mi je pomogao”, rekao je nagrađeni učenik iz Tavankuta Andra Zelenoski.

Filip Ognjanović, nagrađeni učenik iz Rakovice rekao je da za vreme korone učionica ima određeni broj učenika, zato pametna učionica ima kaunter, ima brojač koji pokazuje koliko ima slobodnih mesta u učionici i kad učenik uđe broj slobodnih mest će se smanjiti. Dodaje da postoje senzori za zemljotres i za svetlo.

Nagrade su stigle do učenika iz svih gradova u Srbiji, a premijerka ocenjuje da smo ispred većine evropskih zemalja na polju informatičke pismenosti najmlađih i kaže, biće novih podsticaja za digitalizaciju.

“Mi smo duplirali broj zaposlenih u IT sektoru i verujemo da to možemo da uredimo u narednih pet godina i da dođemo do 80 hiljada zaposlenih. Takođe prosečne plate u IT sektoru porasle su sa 127 hiljada dinara u januaru 2016. godine na 183 hiljade u decemru 2020. godine”, navela je premijerka Ana Brnabić.

Srbija je prošle godine od izvoza softvera zaradila gotovo 1,7 milijardi evra. Primera radi Turska, 10 puta veća po broju satanovnika, ima tri puta manji prihod od te delatnosti.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Đoković za RTS: Iskustvo presudilo, ne razmišljam mnogo unapred

Read Next

Brnabić: Nećemo dozvoliti izvoz litijuma iz Srbije