Proboj na tržište Evroazijske unije – osim vina i sireva, kreću i voćne rakije

Vina iz vinarije “Aleksandrović” godinama se piju na ruskom tržištu. Kažu da je svaka izvezena boca i ambasador Srbije.

“Ovaj sporazum će svakako doprineti da imamo mogućnost da izvozimo svoja vina i u Belorusiju, Kazahstan, Jermeniju. Samo je važno naći kvalitetnog uvoznika i to je sada sledeći zadatak koji je pred nama”, kaže Božidar Aleksandrović iz vinarije “Aleksandrović”.

Ističe da će carinske olakšice dopirneti da budu konkurentniji na tržištu u poređenju sa francuskim, italijanskim, španskim ili portugalskim vinima.

Uz vino, i kozji i ovičji sirevi bez carine mogu na tržište sa više od 180 miliona potrošača. Ali, da bi se do njih stiglo, potrebno je ispuniti posebne standarde, a to podrazumeva dodatna ulaganja i prilagođavanja.

“Ono što se razlikuje u odnosu na naše standarde – ispitivanje sirovog mleka, učestalost tih ispitivanja, ispitivanje gotovih proizvoda, veoma bitan segment je obelažavanje tih proizvoda, tj. ambalaža”, kaže Srđan Kovačević sa farme koza “Beokapra” iz Kukujevaca.

Navodi da im je trebalo više od dve godine pre nego što su uspeli da zadovolje sve uslove i steknu mogućnost da izvoze na to tržište.

Šta je Srbija prošle godine uvozila, a šta izvozila u EEU 

U 2020. godini iz zemalja Evroazijske unije uvezli smo robu vrednu milijardu i sedamsto miliona dolara, najviše energente – naftu i gas.

Prodavali smo im jabuke i drugo sveže i smrznuto voće, hulahop-čarape, pumpe, kompresore – sveukupno 917 miliona dolara.

Šansu za veću zaradu sada imamo i u hrani za kućne ljubimce, kao i u voćnim rakijama.

“Ono što smo primetili to je pojačano interesovanje kompanija kako onih koje već izvoze, tako i onih koje planiraju izvoz. Ljudi pitaju za praktične stvari”, kaže Jelena Ivanković, viši savetnik u Centru za Aziju Privredne komore Srbije.

Očekuje da će ta roba ići bez zastoja i da neće biti ni tehničkih problema koji su se do sada javljali, posebno onih u vezi sa popunjavanjem deklaracija.

Stručnjaci kažu da je važno da se iskoriste kvote koje postoje za određene vrste proizvoda, poput kravljih sireva ili cigareta, jer će njihovo buduće određivanje direktno zavisiti od toga.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Piksi: Želimo pobedu u Dablinu, Mitrović i dalje neizvestan

Read Next

BIO JE TO NAJGORI DAN OD KADA DIŠEM: Naterali su me da se udam sa 16, muž je istog trena počeo da me zlostavlja!(VIDEO)