Problem mnogih muškaraca: 5 uzroka bolova u testisima

Bol u predelu testisa od slučajnog ili namernog udarca iskusio je svaki muškarac, a mnogima je upravo taj bol najveći koji su ikada iskusili. Međutim, to može predstavljati i veoma ozbiljan problem koji nastaje zbog nekoliko uzroka.

Kada povredite testise, možete odmah pomisliti na rak testisa. Ali u stvari, “većina slučajeva raka testisa je bezbolna i u većini slučajeva se otkriva napipavanjem kvržice”, kaže Jamin Brahmbat, direktor direktora Klinike PUR, u Španiji, a prenosi Menshealth.rs.

Ako je druga opcija koja pada na pamet seksualno prenosiva bolest, znajte da ćete najčešće u ovim slučajevima osećati bol prilikom mokrenja, a ne baš u testisima, iako je veza moguća.

Dakle, ako nije rak ili polno prenosiva bolest, zašto testisi bole? Pročitajte ovde pet mogućih hipoteza.

Uvrtanje testisa

Slični tekstovi

Uvrtanje testisa nastaje kada se krvni sud koji spaja testis sa telom uvrti i prekine dotok krvi u testis. Do uvrtanja može doći usled napornog vežbanja, u seksu ili čak tokom sna. Pored bola i otoka, primetićete da se testis nalazi u neprirodnom položaju, a može se javiti i povraćanje. U određenim slučajevima doktori mogu da odviju testise, a nekada je potrebno operativno rešavanje.

Kamen u bubregu, zatvor, hernia ili problemi sa stomakom

Nervi koji idu ka donjem delu tela (uključujući i testise) mogu doći iz stomaka, bubrega i digestivnog trakta. Ako imate zatvor, “otpad” koji nije eliminisan može da izvrši pritisak na te nerve.
Isto je ako imate kamen u bubregu. Ako imate herniju ili ste bili podvrgnuti operaciji, nervi takođe mogu nateći i prouzrokovati novu reakciju u tom području.
To se naziva još i “upućenim bolom”, čiji uzrok nema veze sa testisima, ali se u tom delu oseća.

Bol u testisima zbog vazektomije

Bolovi koji se javljaju posle vazektomije – hirurškog postupka kontrole rađanja – su vrlo retki, ali mogu se pojaviti. U stvari, prema onome što je objašnjeno u Američkom udruženju za urologiju, hronični bol u testisima se javlja samo kod 1 ili 2% muškaraca koji se podvrgnu proceduri.

Stručnjaci nisu sigurni šta je uzrok, ali to možda ima veze sa oštećenjem nervnih struktura.

Hidrocela

Kada pogledate anatomiju testisa, ono što vidite su u osnovi kuglice koje vise u paru. ‘Konopci’ o kojima vise, imaju krvne sudove, nerve i tkiva.

Oko testisa se nalazi i malo slobodne tečnosti. Kada se pojavi višak tečnosti u testisu,može da nastane hidrocela. “Sama hidrocela obično nije bolna, ali muškarci mogu osećati da su im testisi natečeni”, kažu na klinici Maio. Hidrocela sama nestaje u roku od 6 meseci, uglavnom. U nekim slučajevima je potrebna operacija. Proverite sa doktorom.

Varikočele

Varikočela je proširenje vena u testisu. Zamislite ovaj problem kao gliste na testisima. Verovatno neće uzrokovati toliko bola koliko i nelagode. Simptomi zavise od stadijuma problema. Ako je u trećem stadijumu, simptomi će biti vidljiviji, a testisi će izgledati debelo i nepravilno. Ukoliko je u pitanju prvi stadijum, verovatno nećete ni primetiti simptome. U težim stadijumima potreban je operativni zahvat.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Iz epidemije izlazimo za Vidovdan?

Read Next

Snimio čudnu životinju na ulici i niko nema pojma šta je to (video)