PRINCEZA KOJA JE MOGLA DA POMIRI DINASTIJE KARAĐORĐEVIĆ I OBRENOVIĆ: Zvala se Kleopatra, umrla je sa samo 20. godina!

Knez Aleksandar Karađorđević, Karađorđev sin, i kneginja Persida imali su desetoro dece od kojih je četvoro umrlo u detinjstvu i ranoj mladosti. Ipak, ni deca koja su preživela nisu imala lak život. Naročito je tragična bila sudbina druge Aleksandrove ćerke, princeze neobičnog imena –Kleopatra Karađorđević.

Kleopatra Karađorđević bila je drugo dete (i druga ćerka) kneza Aleksandra Karađorđevića i kneginje Perside, sestra kralja Petra I.

Rođena je 1835. godine u Vlaškoj gde je porodica živela u to vreme. U Srbiju su došli oktobra 1839. kada je njen otac, Karađorđev sin, postao ađutant kneza Mihaila Obrenovića.

Obrazovana princeza

Aleksandra Karađorđevića su ustavobranitelji izabrali za kneza Srbije 1842. godine, a dve godine kasnije porodica se preselila u dvor (današnji Stari dvor tj. Skupštinu grada Beograda).

I tako se sedmogodišnja princeza Kleopatraobrela na dvoru, okružena sjajem i glamurom, ali i u epicentru političkih dešavanje u tadašnjoj Srbiji.

Kleopatraje odrastala sa dve godine starijom sestrom Poleksijom za koju je bila veoma vezana. Kada su devojčice napunile 10 i 12 godina postavilo se pitanje njihovog obrazovanja.

ONA JE JEDINA ŽENA KOJOJ JE POSVEĆENO ŽITIJE: Zbog našeg cara promenila veru, srpska crkva je proglasila za svetiteljku!

Iako u ono vreme nije bilo neobično da se ženska deca uče samo kućnim poslovima i osnovima lepog ponašanja, knez Aleksandar je za svoje ćerke želeo nešto više.

Na preporuku Ilije Garašanina i Jovana Hadžića Kleopatri i Poleksiji je za privatnog učitelja izabrao Matiju Bana, jednog od najučenijih dubrovačkih Srba koji je zbog toga specijalno iz Carigrada doputovao u Srbiju.

Kleopatra je bila ljubav kneza Mihaila?!

I tako je princeza Kleopatra postala jedna od najučenijih žena tog doba u Srbiji. Savremenici su pričali da je bila veoma lepa, ali tiha i povučena.

Kleopatra Karađorđević

Kleopatrina česma

U selu Nemenikuće pod Kosmajem se u porti crkve i danas nalazi Kleopatrina česma.

Priča kaže da je nakon princezine prerane smrti njeno telo na putu ka Topoli ostavljeno tu preko noći. Seoske devojke su za Kleopatru izatkale pokrov, što je toliko dirnulo kneza i kneginju da su kod hrama podigli česmu. Narod veruje da je voda koja odavde teče čudotvorna.

Češki kompozitor i pijanista Alojz Kalauz koji je tih godina boravio u Beogradu, za Kleopatrin 15. rođendan je komponovao pesmu “Što se bore misli moje” na reči koje je napisao knez Mihailo Obrenović.

Sredinom pedesetih godina 19. veka numeru je ponovo komponovao Kornelije Stankovići ta pesma je za vreme druge vlade kneza Mihaila redovno izvođena na balovima u Beogradu.

O tome da li su između kneza Mihailai princeze Kleopatrepostojale neke simpatije ili čak i ljubav koja bi mogla da zauvek pomiri dinastije Karađorđevića i Obrenovića i danas se raspravlja. Kako bilo, Kleopatrase 1855. godine udala za Milana Petronijevića, sina uglednog srpskog političara i bivšeg predsednika vlade Avrama Petronijevića.

Ipak, bračna sreća nije bila dugog veka. Već bolesna (iako danas sa sigurnošću ne znamo od čega najverovatnije je u pitanju bila tuberkuloza), Kleopatraje ubrzo pala u postelju i umrla pet meseci kasnije u banji Glajhenberg u Štajerskoj gde je bila na lečenju. Bio je 1. jul 1855. godine.

Sahranjena je u porodičnoj grobnici u Topoli, kasnije u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu. Imala je samo 20 godina.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

14. APRILA SE SVE MENJA: Venera ulazi u znak Bika i donosi nam neočekivane promene – Na ovo posebno obratite pažnju!

Read Next

Donose SREĆU i USPEH: Ovih 9 predmeta obavezno unesite u spavaću sobu!