Premijer Etiopije: Nezamisliva pobeda, mladost Tigraja pada kao lišće

Na državnoj televiziji Fana prikazan je premijer u vojnoj uniformi na frontu, kako gleda kroz dvogled. Poručuje da je istočna komanda ostvarila nezamislivu pobedu, nakon samo jednog dana planiranja i jednog i po dana borbe.

“Sada ćemo i na ovom frontu da ostvarimo pobedu”, rekao je Abij Ahmed vojnicima u oblasti Amhara. Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi lokaciju na kojoj se on nalazi.

Više od godinu dana vojska pod kontrolom Abija Ahmeda se bori protiv pobunjenika iz regiona Tigraj. Prošle nedelje je rekao da ide na front kako bi nadgledao vojne operacije.

“Mladost Tigraja pada kao lišće. Treba da znaju da su poraženi i da se predaju”, poručio je premijer, koji je inače dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Pobunjenici su pretili da će ući u prestonicu Adis Abebu, ili preseći koridor kojim je Etiopija povezana sa najvećom lukom u regionu.

Sukob Vlade i pobunjenika je eskalirao kada je 4. novembra Ahmed naredio vojnu ofanzivu protiv regionalnih snaga (Tigrajskog narodnooslobodilačkog fronta), zbog napada na vojnu bazu u kojoj su smeštene vladine trupe u Tigraju.

Inače, Tigrajski narodnooslobodilački front bio je gotovo tri decenije na vrhu vlasti, da bi nakon antivladinih prtoesta 2018. godine Abij Ahmed došao na čelo države.

Abij Ahmed je Nobelovu nagradu za mir dobio zbog zalaganja za postizanje mira sa Eritrejom.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Debata “Reč na reč” – da li su kovid propusnice dale rezultate

Read Next

Remi u derbiju “fenjeraša” u Premijer ligi, Lids slavi Rafinju