Prekid primirja Izraela i Hamasa – vazdušni udari na ciljeve u Gazi

Izraelska vojska saopštila je da su borbeni avioni pogodili vojne komplekse radikalnog Hamasa u Kan Junisu i gradu Gazi.

Navode da se u tim objektima odvijala teroristička aktivnost, te da je izraelska vojska bila spremna na svaki scenario, uključujući i obnovu napada, zbog stalnih terorističkih akcija u Pojasu Gaze. Za sada nema izveštaja o žrtvama.

Napadu su prethodila dva incidenta – iz Pojasa Gaze ispaljeni su juče takozvani zapaljivi baloni na izraelska polja uz granicu sa palestinskim područjem, što je izazvalo požare na 13 lokacija.

To se dogodilo uoči planiranog marša zastave jevrejskih ultranacionalista u istočnom delu Jerusalima.

“Mi smo slobodna zemlja, zbog toga su Jevreji došli ovde da formiraju svoju državu. Nećemo dozvoliti bilo kojoj terorističkoj organizaciji, Arapima, bilo kome na svetu da nas u tome zaustavi”, kaže Tamir im Tirizu, učesnik marša.

Sukob Palestinaca i policije tokom marša 

Tokom marša došlo je do sukoba Palestinaca koji su se protivili maršu sa izraelskom policijom. Palestinci su bacali kamenje na policajce duž trase marša koji su nazvali provokacijom. Najavili su proteste za danas, pod nazivom “Dan gneva” u Pojasu Gaze.

“Smatram cionističku okupaciju odgovornom za zločine i za provociranje palestinskih osećanja. Sve opcije su na stolu kada je reč o našoj reakciji na zločine okupatora, uključujući i oružani otpor”, ističe Ismail Radvan, predstavnik Hamasa. 

“Ovo je poruka celom svetu da Izrael mora da obustavi sve akte koje mi vidimo kao okupaciju, da ne dozvoli da jevrejski naseljenici ulaze u džamiju Al Aksu i u Jerusalim, koji je za mene prestonica palestinske države”, navodi Farid el Atraš, palestinski pravni aktivista. 

Ovo su prvi veći incidenti i sukobi dve strane od kada su prestale 11-dnevne borbe i postignut prekid vatre 21. maja.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Samit Putin–Bajden, visok ulog i mala očekivanja

Read Next

Peskov: Odnosi SAD i Rusije lošiji i od vremena Hladnog rata