Predstavnici vlasti i opozicije različito o izveštaju EP o Srbiji

Na izveštaj koji je izvestilac za Srbiju nazvao uravnoteženim – drugačije gleda vlast u Beogradu. Predsednik parlamenta misli da nije realno sagledano stanje u zemlji, a uz to i da je iznet i niz problematičnih političkih ocena.

“Na primer, izražava se zabrinutost za životnu sredinu u Smederevu, Boru i Kolubari gde su Kinezi. Znači, nije tu intencija zaštite životne sredine nego negativan uticaj Kine. I sve je to politički motivisano, što može da bude i razumljivo imajući u vidu globalne prilike. Ne mogu da kažem da je to realno sagledavanje stanja u Srbiji, ali jeste unutar EP”, rekao je predsednik parlamenta Ivica Dačić. 

“Ima pozitivnih i snažno kritičkih ocena. Jasno je koje političke grupacije imaju taj posebno i prenaglašeno kritički ton o Srbiji. Godinama od istih poslanika možemo da čujemo gotovo iste formulacije zamerki i kritika, nezavisno od realnih promena i koraka koje Srbija objektivno preduzima u određenim oblastima”, navodi ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Rezoluciju i izveštavanje o istoj komentariše opozicija. SSP traži da javni servis objavi dokument u celosti, jer je, kako tvrde, sakrio delove u kojima EP zahteva razrešenje afera Krušik, Jovanjica, Savamala, Telekom.

“Javni servis ima zakonsku obavezu da informiše građane Srbije da bez rešavanja ovih afera i bez vladavine prava nema ništa od evropskog puta Srbije”, navode iz SSP-a.

“DS već nekoliko godina upozorava da su izveštaji evrospkih i drugih međunarodnih institucija o stanju u Srbiji sve nepovoljniji po našu zemlju”, smatra DS. 

Za DSS dokument je neprihvatljiv: “Neprihvatljiv je zbog toga što se Srbija tretira kao država u čijem sastavu nije Kosovo i Metohija i što se insistira na usaglašavanju spoljne politike Srbije, odnosno politike odbrane Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU”.

Rezolucija EP nije obavezujuća jer politiku Unije prema Srbiji vode Evropska komisija i savet – podsećaju iz Centra za spoljnu politiku. Ali i upozoravaju da, uprkos tome, nije za potcenjivanje.

“Jer to je politički dokument koji će se čitati na mnogim adresama, na koji će se mnogi pozivati tako da – ponavljam da je potrebna bolja saradnja sa EP, sa svim poslaničkim klubovima, jer upravo amandmane kojima je izmenjen izveštaj Bilčika podneli su Socijaldemokrate, Zeleni i Obnovimo Evropu. Sa njima treba sarađivati i razgovarati”, napominje Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.

Najavljeno je da će skupštinski Odbor za evropske integracije razmotriti i analizirati sadržaj izveštaja koji je juče usvojen u EP.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Petković: Kurti želi da prekine dijalog i poništi sve dogovore

Read Next

Šest opozicionih stranaka predložilo platformu za dijalog