Predsednik El Salvadora: Bićemo prva zemlja na svetu u kojoj je bitkoin zvanično sredstvo plaćanja

Ako Kongres podrži ideju predsednika El Salvadora, mala država Centralne Amerike postala bi prva na svetu u kojoj je jedna kriptovaluta zvanično sredstvo plaćanja.

U tom slučaju, bitkoin bi bio korišćen kao sredstvo plaćanja zajedno sa američkim dolarom, zvaničnom valutom u El Salvadoru.

Predsednik Naib Bukele je na velikoj onlajn konferenciji posvećenoj bitkoinu objasnio da će na taj način olakšati ljudima koji su otišli iz zemlje da brže, lakše i bez dodatnih troškova šalju novac nazad u maticu.

Više od dva miliona Salvadorana živi u inostranstvu, ali i dalje održavaju bliske veze sa svojom zemljom porekla, vraćajući u nju više od četiri milijarde dolara svake godine.

Novac koji u El Salvador stiže iz inostranstva čini oko 20 odsto bruto domaćeg proizvoda zemlje.

U El Salvadoru se za plaćanje najviše koristi gotovina, pa 70 odsto građana još uvek nema ni bankovne račune.

“Finansijska inkluzija nije samo moralni imperativ, već i način za rast ekonomije zemlje, pružajući ljudima pristup kreditima, štednji, investicijama i sigurnim transakcijama”, napisao je Bukele na Tviteru.

Predsednik Bukele je najavio sklapanje partnerstva sa kompanijom za izradu digitalnih novčanika “Strike”, koja će imati zadatak da u zemlji “izgradi” infrastrukturu za upotrebu bitkoina.

Kompanija je u martu svoju aplikaciju za plaćanje kriptovalutama učinila dostupnom u El Salvadoru, a aplikacija je ubrzo došla na prvo mesto po broju preuzimanja.

Bukele, mladi i veoma popularni lider El Salvadora, nije do detalja objasnio šta će sve podrazumevati upotreba bitkoina kao zvaničnog sredstva plaćanja i kako će biti prevaziđeni problemi kao što su velike oscilacije vrdnosti bitkoina.

Većina svetskih centralnih banaka razmatra mogućnost stvaranja sopstvenih digitalnih valuta. U aprilu je Engleska banka objavila da plnira kreiranje svog digitalnog novca.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Preminuo Džejms Perdju, šef pregovarača u Dejtonu i Ohridu

Read Next

Preminuo David Dušman, poslednji preživeli oslobodilac Aušvica