Predizborni masakr Sendera Luminosa, 16 mrtvih

Spaljena tela pronađena su u jeku predizborne kampanje u Peruu, i to nekoliko dana pošto je pokret Sendero Luminoso upozorio stanovnike da ne izlaze na izbore.

Među ubijenima je i dvoje dece, saopštilo je peruansko ministarstvo odbrane, navodeći da je napad organizovao lider tog gerilskog pokreta Viktor Kispe Palomino.

Žrtve ove akcije pokreta Sendero Luminoso pobijene su iz vatrenog oružja, a na mesto zločina pronađeni su pamfleti kojima se stanovništvo upozorava da ne učestvuje na izborima.

Peruanska vojska je odmah pojačala snage u tom regionu, koji se godinama smatra bazom švercera kokaina, povezanih sa grupama preostalim posle raspada komunističke gerile.

Peruanska policija tvrdi da je jedina preostala frakcija Sendera Luminosa, Naoružana komunistička partija Perua u stvari postala najobičnija narko-mafija.

Najslavnije dane, Sendero Luminoso je imao krajem osamdesetih godina, kada je kontrolisao veliki deo Perua, uz ozbiljnu podršku zemljoradnika i finansijsku pomoć libijskog lidera Moamera el Gadafija.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Pucnjava u Ohaju, ubijeno najmanje petoro ljudi

Read Next

El Čapo ubija i iz zatvora, stradao šef policije