PRAVILA VASKRŠNJEG POSTA PO NEDELJAMA: Prva 3 dana su RIGOROZNA, a evo kako je to objasnio PATRIJARH PAVLE

Pravoslavni vernici 26. februara 2023.godine obeležavaju Bele ili Velike poklade. Ovaj praznik označava poslednji dan pred početak Vaskršnjeg posta i sa sobom nosi niz običaja i verovanja.

Vaskršnji post ove godine počinje 27. februara i trajaće sve do 15. aprila, te se smatra i najdužim postom od ukupno četiri velika posta u pravoslavlju.

Post ima dve strane, telesnu i duhovnu. Telesni post je uzdržavanje od određenih jela i alkoholnih pića, a duhovni post podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih misli, želja i dela.

Crkva, Vera, Molitva, Žena
foto: Shutterstock

Telesni post je uzdržavanje od mrsne hrane ali, postoji i duhovni post koji je razmatranje duhovnog stanja i način da se ono što je negativno iz duše iščupa i na tom mestu posadi ono što je dobro – objasnio je jednom prilikom patrijarh Pavle.

Vaskršnji post sastoji se od 7 strogih nedelja, a svaka sa sobom nosi posebna pravila koja treba da se ispoštuju.

Prva nedelja Uskršnjeg posta: Čista nedelja

Ova nedelja se naziva i Todorova ili Teodorova nedelja. Za vreme prvih dana ove nedelje ne pale se ognjišta i žene ne treba da kuvaju, nego se jede ranije pripremljena hrana.

Druga nedelja Uskršnjeg posta : Pačista nedelja

Drugu nedelju Velikog posta treba ispostiti na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju.

Treća nedelja posta: Krstopoklona nedelja

Tokom treće nedelje posta pravoslavni hrišćani poklanjaju se Časnom krstu. Tokom ove nedelje trebalo bi suzdržavati se od svih iskušenja duha.

Četvrta nedelja posta: Sredoposna nedelja

Ove nedelje ne treba izgovarati ružne reči, čak ni u šali i treba se posvetiti radu.

Peta nedelja posta: Gluva nedelja

Naziv je dobila po tome što je prošlo puno vemena u postu i dolazi vreme ćutanja, pokajanja, gluvo vreme. U Gluvu nedelju crkva zabranjuje sva veselja, svirke, pesmu i zabave.

Šesta nedelja posta: Cvetna nedelja

Najznačajniju ulogu u ovoj nedelji imaju biljke i cveće. Prema verovanju ništa što cveta ne treba sejati, jer će u tom slučaju neće biti ploda. Običaj je da se ovih dana pletu venčići od vrbovih grančica i cveća.

Sedma nedelja Vaskršnjeg posta: Stradalna nedelja

Poslednju nedelju pred Vskrs, vernici provode u strogom postu, molitvi i pokajanju.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

ŠTA SE DEŠAVA AKO UJUTRU ODMAH POPIJETE ČASU VODE NA PRAZAN STOMAK: Niste ni svesni ovih 7 neverovatno važnih promena

Read Next

Žene sa ovom veličinom grudi su najnevernije!