Pozitivne reakcije na austrijski “non pejper” o postepenom proširenju EU

U tom dokumentu Šalenberg i Edštadler predlažu postepenu integraciju kandidata za članstvo u EU.

Naime, oni smatraju da bi kandidati, pre punopravnog članstva trebalo da budu integrisani u institucije i fondove EU, kako bi građani još za vreme pristupnog procesa osetili benefite budućeg članstva.

Šefica slovenačke diplomatije Tanja Fajon je, prilikom posete Šalenberga Ljubljani, najavila podršku austrijskog predloga.

“Pročitala sam dokument i on je dobar. O tome ćemo dalje razgovarati”, najavila je Fajon.

Prema Ministarstvu spoljnih poslova Austrije o “non pejperu” pozitivno su se izjasnile Mađarska i Italija.

Premijerka Estonije Kaja Kalas je, međutim, uzdržana. Ona je prilikom posete austrijskog kancelara Karla Nehamera rekla da ponuda drugih puteva nije nada koju podnosioci zahteva za članstvo, kao što je Ukrajina, trebaju da bi primenile teške reforme.

Austrijski “non pejper” je krajem maja upućen svim članicama EU, visokom predstavniku za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozepu Borelju, evropskom komseru za proširenje i susedsku politiku Oliveru Verheljiju.

Osam koraka u približavanju EU 

Konkretno Šalenberg i Edštadler predlažu osam koraka u približavanju EU.

Oni predlažu, između ostalog, integraciju u zajedničko tržište, učešće u energetskoj i klimatskoj politici, u programima obrazovanja, kao i zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici i zajedničkoj odbrambenoj politici EU, do učešća u mehanizmima o zaštiti od krize, te i agencijama EU.

Pored toga zalažu se za postepeni pristup programima finansiranja EU.

Austrija je predložila postepeno uključenje kandidata u EU usled rata u Ukrajini, smatrajući da ta kriza ugrožava istočnu susedsku politiku i mogla bi imati negativne posledice po stabilnost Zapadnog Balkana.

“Usled toga bi se konflikt sa granica EU premestio u njeno središte. Želimo i trebamo zemlje Zapadnog Balkana na našoj strani. One su važni partneri i deo evropske porodice. Moramo zbog toga promeniti naš pristup procesu proširenja i politike susedstva”, zatražili su Šalenberg i Edštadler.

Oni ističu da proširenje nije samo birokratski postupak već moćan geostrateški instrument.

“Trenutni postupak poslednjih godina nije doneo nikakve značajne rezultate. Čak je doveo do rasta frustracije i otuđenja regiona i EU. Moramo prevazići trenutno ćorsokak time što analiziramo sve opcije”, naglasili su Šalenberg i Edštadler.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Promeniće vam život iz korena: Postoji 7 pravila sreće, psiholozi tvrde

Read Next

Prvi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj, levičari i Makronov savez “rame uz rame”