Požar na brodu koji je prevozio automobile “porše“ i “folksvagen“ za SAD, posada evakuisana

Transportni brod je bio na putu iz Emdena u Nemačkoj za luku Dejvisvil na Rod Ajlendu kada je izdao signal za pomoć u vezi sa prijavljenim požarom na jednoj od teretnih paluba.

Spaseni članovi posade prevezeni su na portugalsko ostrvo Failal. “Felisiti Ejs”, u međuvremenu, pluta u srednjem Atlantiku i čeka da bude odvučen do najbližeg skloništa, navodi se na veb stranici za praćenje plovila “FlitMon”.

Ubrzo nakon što je prijavljena nesreća, auto bloger Met Farah rekao je da je primio poziv od dilera automobila koji ga je obavestio da je “porše” koji je naručio na tom brodu. Kupci tih automobilana internet forumima su takođe počeli da spekulišu da su njihove porudžbine pogođene.

“Folksvagen” grupa, koja je vlasnik “Poršea”, navela je u saopštenju da je “Felisiti Ejs” prevozio njihova vozila, ali kompanija nije precizirala kako će to uticati na američke kupce.

Portparol “Poršea” rekao je Kvarcu da je u kontaktu sa brodarskom kompanijom i da još nema detalja šta se desilo sa automobilima.

Rekao je da je prerano za određivanje sledećih koraka “Poršea”, ali je dodao da je kompanija posvećena podršci kupcima i dilerima kako bi se pronašlo što bolje rešenje.

Portal Indeks navodi da je na brodu čak 2.500 automobila, od čega je čak 1.100 “poršea”.

Portparol “Poršea” Luk Vandezande za Autoblog je potvrdio da je na brodu 1.100 “poršea”.

Ako su vozila na brodu oštećena, to bi moglo da predstavlja još jednu glavobolju za “Folksvagen” jer funkcioniše kroz stalne probleme u lancu snabdevanja koji su povezani sa pandemijom koronavirusa. Proizvođač automobila isporučio je 4,5 odsto manje automobila prošle godine u odnosu na 2020. godine.

“Porše”, ima određeno iskustvo u upravljanju takvom krizom, iako u relativno malom obimu. Ponovo je pokrenuo proizvodnju kako bi zamenio četiri sportska automobila od 300.000 dolara izgubljena na moru 2019. godine.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Kurti o manastiru Dečani: Odlukama Miloševićevog režima nije mesto u našem veku

Read Next

Stanojević: Teška utakmica i zaslužena pobeda