Pozajmice za male poljoprivrednike – ima li kamate

Najpre stidljivo sa opštinom Čajetina i skromnim fondom od četiri miliona dinara, projekat finansiranja malih poljoprivrednika po principu pozajmice, počeo je da se širi.

Potpisivanjem ugovora, Vranju, Prijepolju, Svrljigu i Ražnju pridružile su se još četiri opštine. Dimitrovgrad je u četvrtoj kategoriji razvijenosti i veliki broj gazdinstava se bavi stočarstvom i proizvodnjom mleka.

Pomoćnik predsednika Opštine Dimitrovgrad Dragan Mančev kaže da je to još jedan fond koji će pomoći lakšem, boljem i bržem razvoju njihovih poljoprivrednih gazdinstva i poboljšanju proizvodnje, a naročito poboljšanju kvaliteta proizvodnje. 

Brus je prepoznatljiv po voćarstvu i stočarstvu, a poslednjih godina se sve veći broj domaćinstava preusmerava na povrtarstvo.

Stojan Raičević iz Fonda za razvoj poljoprivrede Opštine Brus navodi da je to karakteristično područje sa velikom oscilacijom u nadmorskoj visini sa malim površinama po gazdinstvima, te da su im potrebni fondovi koji se prilagođavaju takvim gazdinstvima.

U opštinama koje su potpisale ugovore, a tu su još i Užice i Veliko Gradište, fondovi bi trebalo da počnu da rade već tokom februara.

Uroš Delić iz Fondacije “Ana i Vlade Divac” kaže da žele da poljoprivrednicima omoguće da se prijave, da dobiju sredstva, kao i da sa više podrške i elana uđu u novu sezonu za koju već znaju da će biti puna izazova zbog, pre svega, cena mineralnog đubriva i sredstava za zaštitu bilja.

Koji su uslovi 

Uslov da neko konkuriše jeste da bude registrovano gazdinstvo. Trećinu pozajmice korisnik dobija bespovratno. Preostali iznos se vraća, i to prve godine 10 odsto, a sledeće dve po 30 odsto duga, bez kamate. Ne postoji ograničenje koliko puta neko može da se prijavi.    

Vladimir Babić, predsednik Opštine Prijepolje, napominje da druge godine, ponavljanjem sredstava, fond raste. Fond bi trebalo da bude utrostručen, objašnjava Babić.

Nenad Stamenković gradski većnik za poljoprivredu u Vranju kaže da su, osim mera i potreba koje imaju poljoprivredni proizvođači, došli do ideje da ubace i novu meru: seoski ruralni turizam.

Korišćenje sredstava iz ovog fonda ne ograničava poljoprivrednike da konkurišu i za druga podsticajna sredstva.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Megi pripao srpski derbi u Železniku

Read Next

RUSKA DOKTORKA NADEŽDA ČERNIŠOVA UPOZORAVA: Zbog OVOGA je brzi test na korona virus LAŽNO NEGATIVAN!