Povrtari nezadovoljni – zašto je uvozni paradajz jeftiniji od domaćeg

Porodica Mutavdžija iz Dolova kod Pančeva već 20 godina živi od proizvodnje paradajza, krastavaca i paprike u plastenicima. Na 1.600 kvadratnih metara oni najviše proizvedu paradajza, oko 15 tona. Da bi dobro rodio i ovog proleća, moralo je mnogo više da se radi i ulaže nego ranije.

“Hladne noći su predstavljale veliki problem, preko dana bile su visoke temperature, a noću mnogo hladne. Pokušali smo to da nadomestimo grejanjem i kao što se vidi uspeli smo, ali bilo je teško”, kaže Radoje Mutavdžija, povrtar iz Dolova.

Domaćim proizvođačima povrća velika su konkurencija uvozni proizvodi, pa se tako paradajz iz Albanije i Severne Makedonije prodaje po nižim cenama, jer u tim državama povrtari dobijaju mnogo veće subvencije nego kod nas. Dobru zaradu mogu očekivati samo oni koji kupcima prvi ponude robu.

“Prvo, domaći ima miris i ukus, dok uvozni ima i svoje prednosti i mane. Prskan je više da bi mogao da stigne do nas. Domaći je kvalitetniji i zaista se trudimo da mu sve damo na vreme od decembra do maja dok ne krene prvi proizvod”, ističe Biljana Mutavdžija, povrtarka iz Dolova.

Domaćim proizvođačima je u interesu da proizvode zdravu hranu i zato zahtevaju veću kontrolu ispravnosti svih proizvoda, ali i drugačiju raspodelu subvencija.

“Proizvod koji mi proizvedemo da bude subvencionisan kao i u drugim zemljama i da bude podstaknut po kilogramu, a ne po hektaru ili aru, jer mi nemamo velike površine, ali proizvodimo mnogo kilograma”, dodaje Radoje.

Porodica Mutavdžija će do kraja avgusta u svojim plastenicima brati paradajz i papriku, a onda će pripremiti zemljište za proizvodnju kornišona.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Uefa pokrenula postupak protiv Reala, Barselone i Juventusa

Read Next

Izgradnja Moravskog koridora povećala potražnju za radnicima