Povratnica na KiM puštena da se brani sa slobode

Mila Anđelković (44) je noćas oko ponoći uhapšena na prelazu Merdare zbog navodno falsifikovanih papira za stan u Suvoj Reci, koji je njen otac dobio od Elektrokosmeta još 1998. godine, naovdi se u saopštenju, saopštila je Kancelarija za KiM.

Njen branilac Dejan Vasić rekao je Tanjugu da je tužilac Osnovnog tužilaštva u Prizrenu uvažio dokumentaciju koju su mu Anđelkovićevi, Mila i on prezentovali, a kojom je, kako je naglasio, nesumnjivo utvrđeno da ona nije izvršila krivično delo koje joj se stavlja na teret.

Odmah nakon saslušanja, ona je puštena da se brani sa slobode, a o daljem toku postupka odlučiće tužilac, napomenuo je advokat Vasić.

Kancelarija navodi da je Anđelkovićeva uhapšena zbog stana koji je uzurpirao Albanac, bivši kolega njenog pokojnog oca. Iako je doneto rešenje o iseljavanju uzurpatora, napravljen je dogovor da on ostane u stanu i plaća kiriju.

Međutim, kiriju je platio samo jedan mesec, a posle toga je nastavio da bespravno živi u stanu.

“Hapšenje Mile Anđelković još jedan je od brutalnih primera zastrašivanja Srba povratnika na Kosovo i Metohiju. Očigledna je namera vlasti u Prištini da se Srbi različitim mehanizmima pritisaka i pretnjama hapšenjem odvrate od povratka”, ističe Kancelarija za KiM.

Podseća se da je u obnovljenom dijalogu Beograda i Prištine jedna od prvih tema bilo i pitanje interno raseljenih lica, za koje nažalost još uvek ne postoje potrebni, pre svega bezbednosni preduslovi za njihov povratak.

“Najnoviji odnos prištinskih vlasti prema Mili Anđelković samo pokazuje da u Prištini ne postoji politička volja da se prognani vrate na svoja vekovna ognjišta”, naglašava Kancelarija za KiM.

Kancelarija ističe da Srbi sa Kosova i Metohije ne smeju biti žrtve samovolje Prištine i mete političkih i montiranih procesa.

Zahteva da se prestane da progonom povratnika i očekuje reakciju Brisela i međunarodnih misija na ovakva kršenja prava i praksu zastršivanja povratnika i traži da Mila Anđelković bude puštena na slobodu.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Priština: Ambasada u Jerusalimu je gotova stvar

Read Next

Vučić: Možda ću učestvovati u međustranačkom dijalogu bez predstavnika EU