Potpisan ugovor o gradnji mosta i obilaznice oko Novog Sada

Ugovor su potpisali ministar građivinarstva i infrastrukture, Tomislav Momirović, v. d. generalnog direktora “Koridora Srbije” Aleksandar Antić i predstavnik ambasade Kine u Srbiji Džang Sjaojuan.

“U ovom trenutku gradimo deset autoputeva, do kraja sledećeg mandata trebalo bi da izgradimo 650 kilometara puteva. To je više nego što smo imali u Srbiji tokom 45 godina bivše Jugoslavije”, rekla je Ana Brnabić.

Tomislav Momirović je istakao da je danas veliki dan za Srbiju i Novi Sad.

“Čestitam na ovom mostu, na borbi da se ovaj most izgradi. Država Srbija direktno investira u ovaj most”, rekao je Momirović.

Aleksandar Antić je izjavio da je mnogo borbenosti i upornosti bilo potrebno da bi se danas potpisao komercijalni ugovor o izgradnji.

“Ovaj projekat je vrlo kompleksan. Mi imamo mostovsku konstrukciju od 2.400 metara, od čega je 800 metara širina same reke, a 650 metara paralelnih puteva. Imamo sabirnice od 600 metara koje će čitav saobraćaj da obuhvate i uvedu na taj most. Tu će biti i veliki kružni tok, kao i saobraćajnica koja će most povezati sa Fruškogorskim koridorom”, rekao je Antić.

Most u planovima od 1963. godine 

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da je ovo velika investicija i za Bačku Palanku, Bač, Odžake, ali i za prigradska naselja i mnoge delove grada.

“Ovaj most su gradski oci ucrtali 1963. godine urbanističkim planom i stariji je od Mosta slobode, samo nisu bili stvoreni uslovi”, istakao je prvi čovek Novog Sada Miloš Vučević.

Tjen Išu, iz ambasade Narodne Republike Kine, napomenuo je da je ovo veliki dan za Kinu i Srbiju i dodao da se nada da će kineska kompanija kvalitetno ispuniti sve svoje obaveze u dogovorenom roku.

“Naime, izgradnja obilaznice oko Novog Sada sa mostom preko Dunava pokazuje spremnost sa obe strane za više rezultata u procesu zajedničkog unapređivanja našeg strateškog partnerstva”, rekao je predstavnik ambasade Kine u Beogradu.

Radovi na obilaznici i mostu preko Dunava koštaće 175 i po miliona evra.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Bajern Minhen silovit protiv Union Berlina

Read Next

DOKTOR PERIŠIĆ: Ako hoćete da smršate, OVO nikako ne smete da radite!