Potomci boraca i sveštenik SPC obeležili Dan pobede u Dominikanskoj Republici

Osim vernika i potomaka boraca, liturgiji je prisustvovalo i nekoliko pripadnika oružanih snaga Dominikanske Republike.

Arhimandrit Evstatije Azdejković je u besedi naveo da bi, slušajući pojedine medije, “možda pogrešno shvatili da su Hitler i fašizam potekli iz Rusije, jer je danas toliko napadaju i blate”.

“Međutim, činjenica je da je Rusija i ruska armija pobedila fašizam i oslobodila čovečanstvo tog zla, koje se i danas budi u nekim ideologijama. Savremena Rusija je takođe po svojoj pravoslavnoj ideologiji na strani mira i igra važnu ulogu mirotvorca, setite se samo situacije oko Koreje, Irana, Sirije. Šta bi bilo da nije te hriscanske pravoslavne filosofije mira i ljubavi među našim slovenskim narodima”, naveo je arhimandrit.

Dodao je da se “ljubav jednog naroda ogleda i u pismenosti, učenosti, gostoljublju i fizičkoj lepoti tog naroda, jer je to ljubav prema životu koji vodi u večnost ka Gospodu”.

“Lepota ljubavi ka svetu nam je i pokazatelj toliko naučnih dostignuća koja potiču iz slovenskih naroda. Vodeći se i onom čuvenom od Dostojevskog ‘Lepota će spasiti svet’. Naravno, nije mislio na neku silikonsku i prolaznu lepotu, već na lepotu ljubavi ka životu zbog koje su i naši pradedovi dali svoj život i ostavili nama ovako lepe i blagoslovene zemlje da čuvamo. Neka im je večna slava i Bog da im podari carstvo nebesko”, istakao je u besedi arhimandrit Evstatije Azdejković.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Parlament u Jermeniji nije izabrao premijera, slede izbori

Read Next

Hici upozorenja sa broda SAD zbog prilaska iranskih glisera