Postoji pravilo: Zašto se kazaljke pomeraju baš sa 3 na 2 ujutru kada prelazimo na zimsko računanje vremena?

Krajem oktobra časovnici, a i mi prešli smo na zimsko računanje vremena. Lekari već godinama raspravljaju o posledicama koje ova promena donosi po organizam, a tu se i krije tajna toga zašto se kazaljke pomeraju uvek baš sa 3 na 2 časa ujutru!

Zimsko računanje vremena je ljudskom organizmu prirodnije od letnjeg koje je zapravo “veštačko”, stvoreno radi efikasnijeg korišćenja dnevne svetlosti. Zato u narednom periodu treba da očekujete opšte poboljšanje zdravlja i mnogo uravnoteženije stanje organizma.

Ipak, ako su ekonomija i politika “krivci” zašto uopšte pomeramo časovnike, razlozi zašto to radimo BAŠ TAKO što kazaljke pomeramo sa 3 na 2 časa ujutro (i obrnuto kada prelazimo na letnje računanje) čisto su praktične prirode.

Naime, istraživanja su pokazala kako je to vreme kada se najmanje narušavaju dnevne i noćne obaveze građana i kada je najbezbolnije preći na novo računanje vremena, bez da to izaziva zabunu – kod radnog vremena restorana, gradskog prevoza, zaposlenih…

Iz sličnih razloga za noć promene vremena uvek se uzima subota na nedelju jer najveći deo stanovništva tada ne radi.

Slični tekstovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

HIRURG ŠARAC SA VMA UPOZORIO NA HITNO STANJE KOJE SRBI ČESTO IGNORIŠU: Smrtnost je velika, mnogi ni ne stignu do BOLNICE

Read Next

Реч на реч: Демографија, како преокренути негативне трендове