Postignut konsenzus o Mjanmaru na sastanku ASEAN

Konsenzus lidera Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) takođe predviđa dozvoljavanje slanja humanitarne pomoći toj zemlji, oslobađanje političkih zatvorenika i imenovanje posebnog izaslanika ASEAN-a za mjanmarsku krizu, navodi Rojters.

Indonežanski predsednik Džoko Vidodo je tokom skupa lidera jugoistočne Azije u Džakarti pozvao na određivanje specijalnog izaslanika ASEAN-a u Mjanmaru, koji bi pregovarao sa svim strankama u zemlji.

On se obratio nakon kriznog sastanka 10-članog bloka o Mjanmaru, čiji je cilj bio da ubede vođu vojne hunte u toj zemlji, generala Min Aung Hlainga, koji je u februaru predvodio vojni puč koji je izazvalo previranja u zemlji, da otvori put ka okončanju nasilja.

Ovo je prvo poznato putovanje Min Aung Hlainga u inostranstvo otkako je hunta preuzela vlast u zemlji.

Razgovori u indonežanskoj prestonici predstavljaju prvi regionalni sastanak za rešavanje krize u Mjanmaru, uz prisustvovo lidera i ministara spoljnih poslova članica ASEAN-a.

Uprkos riziku od izbegličke krize ili čak građanskog rata u Mjanmaru, članice ASEAN-a podeljene su oko toga da li treba preduzimate oštrije mere protiv hunte.

Bi-Bi-Si ocenjuje da je ta podela izražena po geografskim linijama, a zemlje “kopna”, one najbliže Kini, više se protive intervenciji u Mjanmaru, dok su “pomorske” zemlje, najudaljenije od Kine, više za intervenciju, a domaćin Indonezija je ta koji se najviše zalaže za kolektivni odgovor na krizu.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je zemlje ASEAN-a da reše krizu i spreče moguće ozbiljne humanitarne posledice i van granica Mjanmara.

Specijalna izaslanica UN za Mjanmar Kristin Šraner Burgener boraviće u Džakarti zbog sastanaka na marginama samita organizacije ASEAN-a.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Pucanje glečera izazvalo lavinu u Indiji, poginulo najmanje osam osoba

Read Next

Bajden priznao masakr nad Jermenima kao genocid, Turska osuđuje